Daging Masak Lada Hitam

"dagingladahitam"

Daging masak lada hitam adalah lauk kegemaran anak lelaki saya….. Kalau makan lauk ni boleh bertambah 2 pinggan. Manakala bagi saya pula masakan ni selalu saya buat kerana ia paling senang untuk disediakan! …. apalagi dikala saya agak kurang rajin… Biasanya saya suka letak sayur-sayuran. Sayur-sayuran yang agak sesuai untuk di tambah seperti seleri, cendawan tiram, brokoli dan lada benggala dan pelbagai lagi. Kali ni saya cuma letak tomato, karot, daun bawang dan daun ketumbar saja….. kerana ketiadaan stok sayur dalam peti sejuk saya.

"daging lada hitam"

Anyway  pada sesiapa yang gemarkan masakan berdaging cubalah resepi ni…

"daging lada hitam"

Resepi Daging Masak Lada Hitam

Bahan-bahannya

300 g daging lembu ( dibersihkan dan di potong kecil-kecil)
1 labu bawang  besar (di potong bulat)
3 ulas bawang putih ( ditumbuk)
1/2 inci halia ( dihiris)
1 sudu makan lada hitam  (ditumbuk)
4-8 biji cili padi
daun ketumbar ( dihiris)
daun bawang ( di potong )
sepotong karot ( potong memanjang)
1 biji buah tomato ( di potong)
2 sudu besar kicap manis
2 sudubesar sos cili
2 sudu besar sos tiram
sedikit garam & serbuk kunyit

Cara membuatnya

1. Gaulkan daging dengan garam dan serbuk kunyit. Masak  dalam kuali untuk keringkan airnya.
2. Apabila daging agak kering masukkan sedikit minyak dan goreng sedikit.
3. Masukkan halia, bawang putih, bawang merah, cili padi, lada hitam yang telah di tumbuk. Goreng seketika bersama daging tadi. Masukkan karot.
4. Masukkan sos cili, kicap,sos tiram dan sedikit air.
5.  sesuaikan rasa dan last sekali masukkan daun ketumbar, daun bawang dan buah tomato.
6. Kacau, angkat dan hidangkan.


more picture…..

"daging lada hitam""daging lada hitam"


Related Posts with Thumbnails

3 Responses to Daging Masak Lada Hitam

  1. Pingback: Daging Goreng Jintan « Potret Kasih

  2. wui, lapar terus saya tengok gambar daging ni… terus rasa nak buat tapi daun ketumbar takde .. tak kisah la ekkk.. masuk apa yg ada jer lah :) thanks for sharing

  3. wew,,, jadi pengen makan nieh… kayaknya enak banget dan pengen nyoba menu daging lada hitam ini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>