Ayam Goreng Tomyam

Semalam baru je beli majalah Rasa keluaran terbaru. Terpandang pula resepi Ayam goreng Tomyam ni….  Bahan-bahannya pun dah sedia ada kat dapur saya….. so macam biasalah… dapur kecil saya nilah tempat saya melakukan eksperimen untuk resepi-resepi yang tak pernah saya cuba. Sedap jugak masak macam ni…… selama ni pes tomyam ni saya guna untuk masak tomyam je!!! Anak-anak saya pun suka sangat masak lauk ni!!! ermmm boleh buat lagi ni…. next time nak try pada daging dan ikan pulak !!  huhu…

Resepi Ayam Goreng Tomyam

1 ekor ayam
3 ulas bawang putih ( diketuk )
1 biji bawang besar ( dihiris )
2 sudu makan pes tomyam
10 biji cili api ( di masukkan sebiji sebiji atau di ketuk )
1 batang serai ( di ketuk )
1 sudu makan air perahan limau nipis
2 sudu besar sos cili  ( resepi asal tak letak )
1 biji buah tomato ( belah 6 )
garam
sedikit gula ( optional )
minyak masak secukupnya
daun limau purut

Cara penyediaaan

1. Panaskan minyak, goreng ayam hingga masak ( jangan terlalu garing ). Ketepikan.
2. Panaskan minyak tumis bawang putih, bawang besar, serai, cili padi dan pes tomyam hingga wangi.
3. Masukkan sedikit air, jus limau,sos cili dan garam.
4. Masukkan ayam dan masak hingga pekat.
5. Last sekali masukkan tomato dan daun limau purut. Bolehlah di hidangkan.

Related Posts with Thumbnails

2 Responses to Ayam Goreng Tomyam

  1. nmpk sdp nk try wt dh pn salin hee..tenkiu cos share resepi k…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>