Butter Cheese Cake

Kek butter cheese ni saya buat untuk my husband sempena hari lahirnya yg ke 42 tahun…… Actually my husband tak suke makan kek…. lebih-lebih lagi kek yang ada icing atau ganache yang memuakkan. Puas pikir, at last saya decide nak buat kek butter cheese. Simple je kek ni… tak ada frosting atau ganache….sengaja tak letak sebab nanti ‘mr birthdayman’ ¬†tak makan pulak. Tapi pada saya kek ni sedap sangat. Sangat lembut dan lemak keju memang best bile sesali sekala tergigit lemon zest. Anak-anak saya yang crazy ngan cheese memang tak berhenti makan….. boleh lah buat lagi ¬†untuk raya nanti…..

Resepi Butter Cheese Cake ( sumber: Dapur Ummi / dapur Jun)

Bahan A
225gm tepung ( saya guna tepung naik sendiri )
1 1/2 sudu teh baking powder
1/4 sudu teh garam
Bahan B:-
200gm butter
175gm cream cheese
1/2 sudu teh lemon zest
175 gm gula ( 3/4 cawan )
5 biji kuning telur
Bahan C:-
5 biji putih telur
sudu teh jus lemon
Cara-Cara:-
1. Pukul butter n cream cheese hingga kembang.
2. Masukkan gula, pukul lagi.
3. Masukkan kuning telur n kulit lemon, pukul lagi.
4. Masukkan bahan A n gaul rata.
5. Dalam mangkuk lain, pukul bahan C hingga kental.
6. Kemudian masukkan ke dalam campuran butter tadi n kacau rata.
7. Masukkan ke dalam loyang yang telah digris dan dialas (ummi guna loyang 7×7 in) n bakar pada 180′c selama 30min.


Related Posts with Thumbnails

14 Responses to Butter Cheese Cake

  1. ohohoh..sungguh menyelerakan ni Kak Wana…
    Selamat berpuasa ya kak :)

    • Salam ijan…
      Salam ramadan gak buat ijan sekeluarga….semoga bulan yang mulia ini kita sama2 dapat menjalani ibadah puasa dengan keberkatan. Kek butter ni memang sedapppp………

    • salam kak.. sy tgk blog akk ni sgt2 la best!!!!! lme benar sy menelaah resipi2 mknn akk ni.. mohon try resipi ye :) )) jazakillah ^_^

  2. erm sungguh meyelerekan la..bile tgk gbr kek tu…dah la sy seorang penggemar cheese kek.tapi selalu beli kat kedai jerk,nak jugak cuba buat sendiri…

  3. Kak minta izin share resepi-resepi kat sini boleh?

  4. Nak try la resepi ni. Cuma nak tanye yag this part “Dalam mangkuk lain, pukul bahan C hingga kental.” apa maksudnya? Pukul white eggs tu sambai kembang macam nak buat meringue ke?

  5. saya suka blog awak ni, banyak bagi ilham kat saya untuk masak memsak ni.. thanks ye wana

  6. agak2 brp org boleh makan ni?

    • kek ni sesuai dimakan 6 – 12 org!!! ikut jugak keadaan… kalau kat rumah saya 2 @ 3 hari baru habis ( 3 org makan )

  7. kak nk tnya, tiap kali akak nk bt kek mesti timbang dlu ye semua bhn2 ni? ada cara x yg senang sikit ,guna ukuran cawan ke?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>