Crystal Ball Cookies ( Biskut Arab )

Ramadan  tinggal sepuluh hari je lagi… ramai dah mula mengukis… Hari ni saya pun dah mula menguli tepung!!! Actually malas bebenor nak mengentel cookies ni… tapi buat jugaklah sebab tak tahan telinga hari-hari pagi petang siang malam my princess asyik pressure  suruh buat… siap bagi list lagi cookies apa yang saya kene buat…  semua dalam list tu cookies kesukaan dier…  Antara top list tu biskut suji, biskut sarang semut, chocolate chip dan tart!!! Nampaknya saya kene buat lebih biskut2 ni… kalau buat satu balang jerr, di jamin tak sempat tunggu raya……. Biskut crystal ball  aka biskut arab ni paling senang nak buat…. rasa dan resepinya pun sama cam biskut suji gak…. resepi ni saya copy dari dapur chef hanieliza… anyway Tq kak liza.. minta izin copy resepinya disini…

Resepi Biskut Cristall Ball ( Sumber: chef Hanieliza )

Bahan
250 gm tepung gandum
125 gm gula halus
125 gm minyak sapi
pewarna..merah ..kuning dan hijau

Caranya:
1. Gaulkan semua bahan sehingga sebati.
2. Bahagikan adunan kepada 3 warna dan masukkan warna yg berlainan saperti merah, kuning dan hijau.
3. Bentukkan adunan saperti bebola dan cantumkan 3 warna saperti dalam gambar.
4. Masukkan dalam paper-cup dan bakar dalam 180′C selama 20-25 minit.
5. Bila dah sejuk taburkan gula halus.
6. Simpan dalam balang kedap udara.

Related Posts with Thumbnails

27 Responses to Crystal Ball Cookies ( Biskut Arab )

  1. simple sangat biskut arab ni…hoho..bole cuba sbb colourful ni…..cristal ball..hehe

  2. alahaii.. sedapnye tengok biskut ni. teringat biskut ni yang mak saya buat dulu. mak saya buat biskut ni sedap. gebu je.. mungkin berkat air tangan ibu kot, tu yang smua mak masak rasa sedap. kalau orang lain rasa tak tau la komen pe. Tahun lepas ada beli biskut ni. tapi keras ranggup² gitu kak wana. agaknye dia letak tepung lebih kot..

  3. Errrrmmmm….mcm nmpk sedap la plak tau…mohon izin resepi yaaa..makasih

  4. leh x nk mtk copy?

  5. Nk trylah resepini.minta izin ye..

  6. nak tny…minyak sapi kena cair kn dulu ke tak sebelum campur dlm adunan?

  7. salam, tq 4 d resepi, akak nak try nanti, tapi guna ghee cap aper yer. tq

  8. Salam kak,

    leh share tak akak guna pewarna brand apa? sy punya color dia tak semeriah mcm akak punya. Thx

    • putribongsu> akk guna pewarna brand star …. ok lah jugaklah…pewarna ni tak penting sangat… yg penting rasanya biskut tu sedap…

  9. wow sedapnyew… nak try lh manew tau jadi kew..thanzz ye..

  10. salam kak.. nk tanya..knape bila dh siap bakar sume gula yg bahagian dalam tu still ketul2 ye.help! help! hehe 1st time blajor uat sekut raye ni.. tolong kak..

    • ain> mungkin x rata semasa menggaul adunan tepung dan gula tu…. kalau nak senang gaul tepung dan gula dahulu hingga rata…. bila dah rata baru gaulkan pula dengan minyak sapi…

  11. salam,nak tnya chef,,,resepi ni dapat lbih kurang wapa biji???

    • salam ika….
      ikut jugak saiz cookies yg kita bulatkan tu…. tapi kalau tak silap anggaran 100 biji lebih!!!

  12. nk ty, gula hls 2 cmpr dlm adunan. tp utk tbr plk gn gula lain plk ke?

  13. salam akak,saya dah wat,tpi keras cikit la bila sjuk,,,huhu,,,saya tersilap cz xmesin dulu gula tu bg btul halus,sya trus guna ‘gula halus’ dari plastik,,,npe kras ek,

    • kalau nak lembut…. tepung tu kena jemur pada sinaran matahari atau di goreng tanpa minyak dalam kuali beberapa minit…..sebab tepung tu lembab dan berat!!!! dan satu lagi bubuh sedikit serbuk penaik…..supaya biskut tak kembang sgt….. dan bg rongga udara pada biskut!!!

  14. salam kak…mohon izin utk copy resepi ni ye..:)..tp nk tanye kalau kite letak baking powder agak2 ok x?..sbb ade sesetengah tu diorang letak..

  15. nk th 125 gm minyak sapi tu berapa???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>