Biskut Suji Arab

Biskut Suji Arab ni saya buat malam tadi…  saja nak menghabiskan stok minyak ghee@ sapi lama yang tak habis-habis tu!!! Dapat lah dalam satu balang setengah….. tapi balang yang setengah tu nampaknya dah licin….  waduh!!!  letihlah tukang wat kuih cam nih…. kalau cam ni gayanya kena sorok ni… kalau tayang kat tempat umum gerenti tak sempat tunggu raya!!! Tapi nak sorok kat mana ya?? dalam almari?! bawah katil?!! dalam stor?!!!

Resepi Biskut suji Arab

2 cawan tepung gandum ( saya guna tepung jenis halus)
1 cawan gula halus
1 cawan minyak ghee@ sapi

Cara penyediaan

1. Satukan  tepung dan gula.
2. Kemudian masukkan minyak ghee sedikit2  sehingga adunan boleh di uli atau dibentuk.
3. Bentukkan bulat dan susun dalam tray pembakar.
4. Jika suka boleh hiaskan dengan ceri merah di tengah2nya.
5. Bakar selama 25-30 minit dalam suhu 170 darjah C.

Related Posts with Thumbnails

25 Responses to Biskut Suji Arab

  1. hehehe, kelakar la nak sorok biskut. tapi kat kg pun kakak ipar suka sorok biskut even bila dah raya. sebab anak² sedara kerumun meja n makan, nanti guests tak sempat makan, dia kata. hehe :)

    • Salam lee lin..
      Nak wat biskut raya ni pun kene strategi gak… jangan buat biskut yng sedap2 dulu… buat biskut yang tak berapa sedap dulu… nanti dah nak dekat raya baru wat biskut yang sedap2!!! nanti tak sempat tunggu raya…

      • kak, kakak kata pejam mata dah jadi kuih ni, saya pejam mata sampai tetido kuih ni x jadi2 jugak…he he
        kak, ghee sapi tu aper ekk?? sy orang Aceh, x bper knal istilah msia..
        mohon petunjuknya!

  2. Kak, macam senang nak buat. Nanti saya try eh. Hari tu dah cuba bubur tepung pulut resepi akak. Sedap ;p Heheh.

    • Salam azlina…
      memang senang sangat wat biskut suji arab ni… sambil pejam2 mata dah siap!!! hihihi…. tq sbb dah try bubur tpg pulut….. harap azlina suke…

  3. kak cantik nye Biskut suji Arab ni…msti sdp kan..
    nk try wat mlm ni..kak mcm ne bulat akk cantik n same je smua….pki ape?

    • Salam along… trylah… senang je nak buat…. Cara nak buat bulat sama sekata tu akak tak pakai apa-apa alat pun…. guna tangan je… mula2 tu memang ada kecik beso… tapi lama2 jadi sama sekata lak… tapi mata kita kena sentiasa check saiz yang kita buat tu sama ngan yg sebelumnya ke tak…. kalau terlebih kita keluarkan sikit… kalau nampak terkecil kita tambahkan sikit!!! hah… gitu jerrr… mula2 susah…. lama2 ok!!!

  4. sy dah 2 kali try buat biskut suji ni. dua2 kali tu sy failed(T.T)
    Biskut yg sy buat jadi keras mcm batu. sebab ape ea?
    Knape resepi lain skit dri resepi lain? tak perlu guna tepung suji ke?

    • Salam anis… yg guna tpg suji tu namanya biskut suji…. biskut suji arab ni guna tpg gandum je…. akk buat guna resepi ni ok je. Tak de masalah pula!!!… tapi kalau takut keras lg cuba guna tpg naik sendiri… tp biskut tu akan mengembang sikit lah…..

  5. akak tepung tu kenA AYAK DULU KE…

  6. Boleh tak stiap rspi bskut yg gunakan tpung gndum kita gantikan ngan tpung top

    • salam mimah… tepung top tu tepung apa ya…. tapi kalau nak ganti tepung gandum tu mmg tak de masalah…. akk selalu gantikan dengan tepung lain seperti tepung halus, tepung naik sendiri, tepung wholemeal dll…

  7. salam kak..npe biskut akak nmpk putih cantik je.biskut saya pas bakar jd perang la kak..mcm hangus je,x cantik.hehe…

    • salam ain…. kena rendahkan sikit suhu oven kita… itu bermakna suhu oven kita agak panas dan menukarkan biskut jadi warna perang….

  8. salam..kt mne nk dpt pelecek kntg ye??nk buat biskut sarang semut..nmpk sedap sgt..

  9. salam, nk tanya, kenapa biskut arab sy bila da masak, jadi rangup di bahagian bawah ye?

  10. kak, nk bagi sodap cikit, kalaw saya guna susu debu cikit bley dak?

  11. kak sy dh try buat tp jd rangup sngt bhagian bwh…. rasa baling dinding bocor…. np mcm tue erk??? :)

  12. salam.. nak tny bukan kah nak buat biskut nie, kte mesti menggunakan tepung suji?? kenape mesti gune tepung gandum?? pelik lah??

    • salam lyn…

      kalau nak guna tpg suji pun boleh kot…. but resepi biskut suji arab ni dari dulu lg mmg org guna tpg gandum…. nama biskut suji arab tu hanya pada nama shj…

  13. Mohon pinjam gambar ya

  14. Hi kak. I tengok sesetengah orang buat suji ni senang aje. Saya dah 2 kali buat. Memanglah texture lyar tu ok tapi bila makan dalamnya macam berlubang. Then bahagian bawah macam keras sikit dari yg atas. Is it pasal kurang tepung?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>