Biskut Sarang Semut

Salam semua… Banyak ke you all buat biskut raya tahun ni?… tiap tahun saya memang tak banyak buat biskut raya…. sebab saya dan tetamu yang datang kerumah prefer makan kerepek jerr time raya berbanding biskut raya!!! So raya ni mungkin saya beli pelbagai kerepek jer buat menyambut tetamu yang datang…..

Biskut sarang semut ni saya buat atas permintaan my princesss…. Cookies ni feveret dia sejak masih kecil hinggalah sekarang!!! Resepi ni saya guna chef Hanieliza punyerr. Memang menjadikk… tq kak liza!!!

BISKUT SARANG SEMUT  ( Sumber: Chef hanieliza )

Bahan
250 gm butter
100 gm gula halus
350 gm tepung gandum( diayak)
100 gm tepung jagung (di ayak)
1 biji kuning telur
1 s/teh esen vanilla

hiasan
Sedikit coklat rice
sedikit manik gula kecil(warna-warni)- saya guna white coklat rice.
secukupnya paper-cup kecil

Cara
1. Pukul kembang butter dan gula.
2. Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan gaul rata.
3. Masukkan tepung dan gaul rata.
4. Parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan sudukan kedalam paper-cup.
5. Taburkan coklat rice dan manik gula kecil.
6. Bakar dalam oven dgn suhu 180’C sampai masak (anggaran 15 minit).
7. Sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.

Tips: Saya guna pelecek kentang yang berharga RM 19.90 ni sebagai acuan kuih sarang semut….. sangat-sangat cepat!!! tak sampai 3 minit dah siap…. pas tu saya gunakan garfu untuk letakkan adunan yang telah di tekan dalam cawan kertas!!! tabur coklate rice kemudian bolehlah di bakar!!

Related Posts with Thumbnails

29 Responses to Biskut Sarang Semut

  1. Sis Wana! tgh wat kueh raya ke? nnt pos sini skit ek, Salam Aidilfitri Maaf Zahir Batin,

  2. k.wana..mana nak beli pelecek kentang tue ek? nmpk mcm sgt berguna benda alah nie esp nak wat biskut sarang semut nie..really need to get 1..

  3. tima kasih sbb berkgsi resepi ni.saya dah lma nak bljar.nnti klau ada lgi yg power,letak lagi kat sini.

  4. nk mntk izn copy u pnya respi..tq..

  5. salam,

    nak tanya, pelecek kentang tu kat mana ye ada jual

    • Salam Dato… saya beli pelecek kentang tu dekat kedai yang menjual peralatan dapur dan pinggan mangkuk…. mesti ada pelecek kentang tu..

  6. hi,leh tanya alat tu beli kat mane?i nak pakai untuk uat makanan baby i,dah byk tempat i cari tak ada pun..

  7. liza Mohammad Jali

    salam k.wana. puas dh i carik acuan nie but still failed 2 get 1. dah bape kali lalu kajang tp x berkesempatan p area kdai tuh. nak mtk tulun k.wana leh x? hehehe…kalu lah k.wana lalu kdai tuh tlg belikan 1 utk saya. uwaaaa… nak sgt2 benda alah nie sbb me n my son sgt suke mkn biskut ne…

  8. owh..mcm tu rupenye benda ala utk parutkn adunan tu yer kak. Baru arini sy thu,sblm asek tpkir je mcm mane nk bt n mcm mane bnda ala utk parut tu…nnt blh la sy cari kt kedai n thun ni blh bt kuih ni tuk rye..heheh

  9. nnt blh la cari acuan ni, dh xpyah asek nk beli kuih ni jer. bt snang je…hehhe
    tp sy xphm la sukat2 pkai gm tu, blh x akak bg dlm cwn kt sy… =)

  10. salam nak tanya apa nama alat parut tu? tq :)

    • salam dalila… tak pasti pulak apa nama dia….. tapi alat ni digunakan utk melecek kentang rebus… utk buat mashed potato!!!

  11. salam…..sy pn nk tyr cr lah melecek kentang 2…

  12. akak cawan kertas tu x terbakar ke klu masuk dlm oven….baru nak blaja wat biskut

  13. askom
    akk sy nk tanya akk bli kat mn acuan tuk buat sarang semut sbb sy cr sekitar kuantan x jmp la…
    mohon bantuan nyr

  14. salam kak wana..boleh x tlong bli pelecek kentang 19.90.. dkat kuantan x jumpe la..

  15. benda ni kat IKEA ada jual tapi regenya kalu x silap sampai rm 35. terus saya x jadi beli…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>