Puding Roti

Salam…

Puding roti ni saya buat just nak menghabiskan 6 keping roti gardenia yang dah nak ekspired kat meja makan saya yang dah lama tak laku2… Roti yang dah lama ni rasanya dah tak sedap dan biasanya kat tong sampahlah roti tu, kalau saya tak buat something…. dengan 6 kpg roti dan 2 biji telur, dapatlah puding 1 bekas kecil…. sekali hidang je puding dah langsai….

Oleh kerana nasi dah habis…so saya and my hubby layan puding roti bersama teh O je malam ni….

Resepi Puding Roti

6 keping roti gardenia ( apa2 roti pun boleh )
2 biji telur
1 1/4 cawan susu cair
1 sudu makan butter
3 sudu makan gula
sedikit kismis utk tabur
1/2 makan essen vanilla

Cara penyediaan….

1. Kacau sebati telur, esen vanilla, gula dan susu cair.
2. Roti di potong dadu  termasuk kulitnya kemudian susun dalam acuan pembakar.
3. Kemudian tuang adunan susu tadi kedalam roti yang telah disusun.
4. Taburkan kismis dan butter kedalam adunan roti tadi…
5. Bakar dalam oven pada suhu 160 darjah selama 30 minit…

Related Posts with Thumbnails

29 Responses to Puding Roti

  1. bestnya tengok puding roti tu….
    lama dah tak makan…..

  2. akak.. baby tecit sihat ke? sedap nampak puding roti tu. lama dah tak buat. makan ngan sos kastad sedap ni

    • Baby tecit sihat….. mamang best pun kalau makan dgn sos kastard kan izah… tp ni buat sikit sangat… tak berbaloi lak nak buat sosnya…

  3. assalamualaikum..saya mintak izin ambik resepi..semua nampak sedap.

  4. Assalammualaikum…saya minta izin untuk resepi puding roti…nampak seeedaaappp
    terima kasih…

  5. As salam…..saya mntk izin untuk ambik resepi2 yg dlm blog ni blh…sbb saya tgk sume sedap2..tambah2 lg ade resepi bubur som som dahlama saya cari…tkasih..

  6. Salam sis,mintak izin copy resipi ye..dh buat br mntk izin..tp td sy lupe lenser butter kt dulang p’bakar sy la..die melekat kt bwh..

  7. kak….
    sy copy resepi akk ni ye…tringin nk wt..hrap2 m’jd la…

  8. yumm.yyummm…

    zifa pn ade royi nk xpired ni…ptg ni nk buat la puding ni..kukus leh x?

  9. salam..akk sy da ambl bbrpa resepi akk kt cni..tq so much..resepi akk mmg tiptop..

  10. akk sdi add la sha k

  11. Nampak sedap sangat menu ni …

  12. Kak, kalau oven yang ada kipas, suhu masih sama ke atau perlu rendahkan 20 darjah?

  13. tq for the recipe…
    satu famili suka..alhamdulillah

  14. sy tgh mncari2 resepi utk dessert..tba2 jmpa blog akak..sy nmpak mnarik sgt rsepi2 yg ada dlm blig ne..btw i like ur resepi..it looks delicious n yummy..thanx..<3

  15. Pingback: Sup Tulang & Puding Roti » ibumadeeha

  16. Assalam’kum kak? Saya suka tgk blog akak krn byak yg saya belajar dr resepi akak….. Ringkas,senang dan mudah. Alhamdullilah, skrg saya dah pandai. Terima kasih kak.

    • salam zaidah…

      syukur dan bangga jugakk akak dengar zaidah dah pandai memasak…. bermanfaat jugak blog akak ni ya…. Alhamdulillah….

  17. sedapnya semangat nak buat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>