Ayam Panggang Ala Kenny Roger

Salam…

Hari ni saya masak ayam panggang ala Kenny Roger buat makan tengahari… Ramai yang dah cuba resepi ni dan memang sedap  sangat mengikut citarasa saya…  Kalau nak lebih sedap peraplah ayam ni semalaman dalam peti sejuk agar rempahnya lebih meresap…. sebab keenakan ayam panggang Kenny Roger yang sebenarnya adalah kerana rempahnya sangat terasa hingga ke dalam dagingnya…

Resepi asal dari CikMid dan saya cnp dari dapur Hana…. Anyway thanks 2 uolls, kerana kongsikan resepi yg sedap ni….

Resepi Ayam Panggang Ala Kenny Roger ( sumber : Dapur Hana )

1 ekor ayam (bersihkan dan tidak perlu dipotong kecil)
Bahan-2 untuk make up ayam :
3 biji bawang besar
4 biji bawang putih
1 inci halia
2 atau 3 sudu besar sos lada hitam – ( ganti ngan sos tiram+kicap pekat n lada hitam byk. )
2 sudu besar madu
1 ketul kiub ayam Knorr
2 sudu besar gula pasir- Saya guna gula perang
2 sudu besar herba campuran
1 1/2 sudu teh garam halus
Sedikit air untuk mengisar kesemua bahan make-up.
Sedikit mentega

Cara penyediaan

1. Campur kesemua bahan make-up dengan sedikit air dan kisar.
2. Lumurkan keseluruhan bahan tadi diluar dan dalam ayam yang telah dibersihkan.
3. Perap selama 1 1/2 jam – semalaman.
4. Sapu sedikit mentega keseluruhan ayam dan bakar/panggang. Bakar selama 1 1/2 jam atau sehingga ayam masak.
5. Semasa  membakar, selepas 1/2 jam pertama, sapukan ayam dengan minyak n campuran rempah yang menitis. Ini supaya ayam tidak terlalu kering.
6. Hidangkan bersama kentang goreng, coleslaw dan kentang putar.

Update…

Banyak brand mix herb yang boleh di gunakan utk buat ayam panggang ni… Saya guna rempah mix herb jenis ni utk buat rempah ayam panggang Kenny Roger roster… Tecco Brand so kena beli di Tesco sahaja….

Related Posts with Thumbnails

45 Responses to Ayam Panggang Ala Kenny Roger

  1. salam wana..terbau2 ayam panggang yg enak kesini…dh lama x wat…
    semakin cerdik baby…

    • Kzai> org lain dah lama mencuba… saya ni baru nak try!! selalu je ketinggalan ketaapi…. apapun thanks singgah sin… nanti lps baby tido baru kita jejalan kat sana ya…

  2. sedapnya ayam panggang ni. makan dengan nasi pun sedap ni. :-)

    • Amir> Ayam panggang ni memang sedap makan dengan nasi putih atau nasi ayam…. kalau nak western style leh makan ngan mashed potato atau salad… yummy!!!!

  3. Assalamualaikum Wana, waaahhh dah kencang masak eh…baby sihat x? Sedapnya tengok ayam panggang KR tuh…hari tu buat pun jamu kat Hana bertandang ke rumah akak…hehe, ni dah lama x buat…mmg sedap sungguh ayam ni kan…

    • Kak ummi…. baby Alhamdulillah sihat…. memang betul…. hari tu dah terpandang kat rumah kak ummi…. tu yg teringin sangat2 nak try!!!! search kak rumah kak umi tak jumpa … tu yang belok rumah Hana….. hihihi…. apa2 pun memang sedap!! Thanks 4 sharing!!!

  4. dah lama nak buat camni tapi tak kesampaian lagi…

  5. Pn Wana, herba campuran tu mana bole dapat. Kak tak berapa tau le.. Maaf ye ganggu.

  6. kak wana..sedapnyer telan air liur…kne buat nie tpi kne cari mix herb dlu…he..he

  7. salam sis..nak tanya nak bakar suhu berapa yer…

  8. siti nurhaliwati

    Salam sis,

    If bakar guna microwave cmne lak? Brp lama nk bakar ea?

    Tq

    • Salam siti… akk tak berapa arif guna microwave… sbb kat rumah akk microwave utk defross jer ( Microwave akk jenis yg murah dan tak byk function sgt ).. hihihi!! tapi cuba search kat goggle kalau nak bakar ayam berapa lama masa yg diperlukan…

      • siti nurhaliwati

        Owh yeke…kt my microwave ade function tuk bakar ayam nie…bila sy tekan function tu its just 3min je tuk bakar ayam…rasa cam krg masak je if 3min…xper t sy try n update sni…btw thxs ye kak for ur reply…

  9. salam kak,
    bwg putih tu 4biji/labu ke @ 4 ulas jek…pas tu nk kene guna foil paper ke @ trus isi atas dulang pmbakar?? nk cube wat berbuka esok ni..nyum..nyum.
    tqvm.

    • Slm aiedaktn… bwg putih tu 4 ulas ( bukan labu )…… tpi kalau letak lebih sikit pun tak pe… lebih sedap…. Utk ayam ni akk terus bakar atas dulang…

      • alamak trlebih sudah bwg putihnyerr..cmnelh rasenye nanti..huhuhu. sy letak 2 labu. anyway kak thanx 4 the reply..nanti org bgtau cmne rase aym ni..mntk2lh sedap rasenyer.

        • salam aiedaktn….. utk seekor ayam 2 labu bwg putih akk rasa ok je…. ayam akan berperisa garlic lah sikit…. tp buat tekak akak memang sedap letak bawang putih banyak…

          • slm kak,
            aym ari tu licin..ank2 n hubby ske sgt..siap meratah lagi..very nice receipe..nmpknye bwg pth yg trlbih tu lg mnyedapkn n mbgkitkn aroma aym ni. nanti nk cube resepi lain plak dlm blog akak ni, seme yummy2. tq.

          • Alhamdulillah… memang sedapkan ayam panggang ni…. kalu bubuh lebih byk rempahnya mmg lebih sedap dan aromanya lebih harum…

  10. wah..banyak sungguh resepi yang menarik kat sini…time kasih ye..tgh pikir nak masak apa nx week hubby balik….so dapat banyak idea dah…

    • salam adzira…. sama2…. mesti seronok kan bila hubby balik nanti adzira jamu makan yang sedap2…. kata org kena tambat suami melalui perutnya… InsyaAllah hubby tak carik lain…..

  11. hi sis…terliur hani tgk menu kat blog ni….hani nak try wt la ayam panggang ni utk suami nati…hani mohon kebenaran erk ambil resepi ni dr sis…

  12. Assalamualaikum, klau kita nk kerat2 ayam 2 bleh x????????????

  13. Assalamualaikum, klau kita nk potong2 ayam 2 bleh x????????????

  14. salam kak..
    masakan dlm blog kak ni memg tebaekk laa…memg ilham klu xtahu nk mask pe unt en.hubby.pasni leh cuba yg ni…mohon ambil resepi ya kak

    • salam eja…. thanks dear…. banyak lagi akak kena improve resepi2 kat sini…. akak pun masih belajar dan byk buat kesilapan…. anywat thanks sudi cuba resepi2 kat blog Potret Kasih ni…

  15. Menarik resepi ni..

  16. salam puan,

    mixed herb tu sama ker dgn brand mccormick ? bau dia acaner? dlm gambar cam mixed spices..

    • salam zati…. mix herb brand mccormick atau apa2 brand pun boleh di gunakan… tak de masalah…. yg penting ade tulis mix herb kat label dia….jgn ragu2 gunakan je mix herb tu!!!

  17. As salam..
    Nampak menyelerakan sgt.. Kalau nak goreng boleh ke?

    • wslm…

      kalu nak goreng akak belum pernah try… but akak rasa tak de masalah kot…. mesti lebih sedap kalau tambah tepung dan telur sikit… jadi macam ayam salut tepung berempah gitu….

  18. salam..akak..boleh nak tye..sye nk bakar dalam 1 ekor ayam..cuma tmbh kuantiti jela kan..pastu..nk tye..kalu kita tak gune mix herb n kalu kite juz guna campuran bhn2 make up tu jer sedap tak?..n kalu kite taknk bakr guna micromave, tp bakar manual jer..bakar ats pemanggng…boleh jer kan kak?

  19. Salam..
    Baru cuba minggu lepas.. tp x letak mixed herb sbb x de.. 2 ekor ayam langsai! hehehe Thanks for sharing kak wana!

  20. fuziah mustapa

    terima kaseh bekongsi resepi…hari ni cuba buat ayam panggang lada hitam utk anak2
    nnti nk cuba la ayam panggang ala2 KR..klu nanti saya copy utk kopitiam saya boleh tak? Old station cafe

  21. salam, uuuummmmhhh sedapnya.. tetiba terasa lapar pula tengok gambar ayam roaster ni, nak minta resepi ni boleh ye…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>