Cucur Udang Resepi Bonda

Salam…

Masa balik kampung hari tu saya sempat mengintai mak saya buat cucur udang… saya pun tak pernah buat cucur udang style ni… selalu saya buat yg biasa2 je… tapi yang ni cucur udang special dan biasanya cucur udang style ni utk jualan atau meniaga sahaja…. bukan senang nak dapat resepinya tau. Resepi ni pun mak saya dapat dari restoran tempat dia kerja dulu…….

Dulu mak saya pernah bekerja di sebuah restoran dan banyak jugaklah resepi2 kuih muih yang dipelajari termasuk kuih cucur udang… Saya tanya mak saya boleh tak resepi ni saya share kat blog saya…. mak saya kata boleh dan mengangguk… Sayang kat mak!!!… mak saya memang tak kedekut ilmu tau!!! Kalau tanya dia resepi apa2 ringan je mulut dia bercerita…. di sini saya kongsikan resepi tu…

Gaulkan tepung gandum ( 1 1/2 kg ), yis mauripan ( 2 paket kecil ), garam, bawang merah/besar yang telah di blend ( anggaran 1 senduk penuh), sedikit pewarna @ serbuk kunyit bersama  sedikit demi sedikit air sehingga texture nya seperti dalam gambar… gaul rata sehingga tepung dan yis tadi naik.

Ini resepi basicnya… kalau anda suka boleh taruh taugeh, karot atau kucai utk lebih berkhasiat… tapi mak saya tak taruh sayur masa cucur udang ni dibuat… Lagi satu resepi ni quantitinya agak banyak… so silalah anggarkan sendiri kalau nak buat dalam jumlahyang sedikit….

Setelah naik panaskan minyak… ambil sedikit adunan tepung kedalam senduk, ratakan, letakkan udang diatasnya… kemudian masukkan dalam minyak panas… bila cucur telah sedikit garing keluarkan ia perlahan2 dengan menggunakan sudip…. bila cucur telah masak bolehlah diangkat dan di  hidangkan bersama kuah lada….

Sambil duduk bersembang, sambil ngap cucur udang ni… Memang sedap bila makan panas2….

Related Posts with Thumbnails

39 Responses to Cucur Udang Resepi Bonda

  1. tengok cucur udang tu..
    teringat cucur udang mak mas..
    sama la..
    memang sangat sedappp….

    • Salam mas… betul tu mas… memang sangat sedap air tangan ibu tercinta… mungkin sebab hati ibu kita ikhlas menyediakan masakan utk anak2nya… tu yg jadi sangat sedap tu…

  2. anak mak pun cam mak dia..tak kedekut ilmu..mekacih kak wana

  3. tumpang nak try dan simpan resepi. suami suka makan saya masak …

  4. Time kasih tuan rumah sbb kongsi resepi mahal nih. Tak ramai yg nak kongsi ilmu sebegini …
    BTW, dah lama cari resepi cucur udang versi kedai. Anak2 saya tersangat la gemarnya kuih nie. Saya selalu beli kat PJ old town…sbb sodappp sangat. For sure, saya akan cuba buat resepi nie..

  5. 1st time buka blog ni.saje google2 cucur udang td..blog akak banyak resepi.cara2 pun senang jer..seswai tuk owang bru kawen cam saya.tq.saya salin akak nyer resepi yer :-)

  6. salam kak

    saya dari singapura..1st time saya membuat
    cucur ini suami dan anak2 suka sngat..lagi saya
    buat sambal nenas untk cecahan nya..POWER!!!

    Terimakasih kerana berkongsi resepi ini;;;:)0

  7. Salam Wana, tgk gambar pun dah terliur, mesti sedapkan. Minta izin nak cuba resepi ni, ye. T. Kasih

  8. tajam wooo udangnya tu…kene buang kulit baru lebih mesra dimakan

  9. Nampak best!dh lama nak buat tpi x reti!mesti try!tq

  10. salam, saya dah try resepi ni… rasanya sedap…. tapi nak tanya 1 masalah masa buat ni…. kenapa tpg tu masih lekat kat senduk walaupun dah cungkil banyak kali… sampai nak hangit cungkil pun masih lekat…. kenapa ye… silap kat mana tak tau huhu

    • Salam mamasilat…..
      Sebelum menuang tepung pada senduk tu kena rendam sekejap senduk tu kat minyak panas agar senduk tu panas sikit dan kena letak sedikit minyak tadi dalam senduk tu…. kemudian baru tuangkan tepung dan buat step seterusnya…!!! harap cuba lagi dan jangan berputus asa ye!!!!

  11. Admin..
    Mohon share di fb ye :)
    Thanks

  12. kuah lada camner nak buat

  13. bulan2 puasa ni nak cuba buat cucur udang ikut resepi Potret Kasih,nampak macam sedap…

  14. Thank you for sharing sungguh menarik .

  15. Yis mauripan tu apa? Di tempat saya takde yis mauripan..kalau yis biasa nk pakai brapa sudu?

    • salam Natasha…
      Oopsss…. maaf ye…. akak termiss komen natasya ni….yis mauripan ni yis kering yg berjenama mauripan…. boleh tengok ttg yis kat sini http://citarasawan.blogspot.com/2012/01/jenis-jenis-ragi-atau-yis-yeast.html

      gambar yis mauripan pun ada….

      tapi kalau tak de yis jenama lain pun boleh…. sukatan nya sama je macam yis mauripan ( 2 paket kecil) atau pun anggaran 2 sudu makan….( kalau buat dalam 1 1/2 kilo tepung )

      kalau di bahagi 2 , anggaran tepung tu 750 g bersamaan 1 sudu makan yis……

      ok dear…. kalau tak faham boleh tanya lagi …

  16. Nampak sedap cucur udang ni…..

  17. x payah perap dulu ke macam resepi2 cucur udang lain… ada yg kena perap 30 minit

  18. Ini baru anak mak. Perangai macam mak. Tak kedekut ilmu. Mudah-mudahan mendapat rahmat Allah

  19. kak nk tnye,
    kalau nk buat 750 g tepung gndum, bersamaan dengan lbhkrg brapa snduk ek?
    sy xde pnimbg kt umh, xpnh buat lak tu..jd xpndai lg..hehe
    harap dpt mmbantu.. tq..

    • salam raihan…
      mudah je nak agak2 750 g tepung… beli 1 kilo tepung…. kemudian keluarkan suku ( 250 g ) drp tepung tersebut… buat cucur ni tak perlu ukur/timbang tepung tu tepat sgt… agak2 je pun boleh menjadikkk…. good luck!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>