Lemak Pucuk Manis Bersama Keledek

Salam…

Ini lauk tengahari tadi…. My Fav sayur kampung forever and ever… Pucuk/ Cekur manis masak lemak bersama keledek…. makan pulak dengan ikan sepat masin goreng dan sambal belacan!! Wallahhh…. lauk2 lain tu aku tak sentuh!!!! Hihihi..

Resepi Lemak Pucuk Manis Bersama Keledek

Secekak sayur pucuk manis
1 -2 biji keledek saiz sederhana ( potong dadu dan rebus 3/4 masak )
1/2 biji kelapa ambil dalam 1 liter santan
3 biji bwg merah – hiris @ ditumbuk
1 ulas bwg putih – dihiris atau ditumbuk
sedikit ikan bilis ) di tumbuk kasar

Cara membuatnya…
1.Satukan semua bahan kecuali sayur pucuk manis dalam periuk, kemudian masak atas api sederhana.
2. Kacau2 kan santan hingga mendidih kemudian baru masukkan sayur pucuk manis dan garam.
3. Sesuaikan rasa… bolehlah diangkat…

Related Posts with Thumbnails

8 Responses to Lemak Pucuk Manis Bersama Keledek

  1. wallahhhh…. memang menu yang tepat untuk hidangan tengahari ni Wana! Sayur lemaknya pula jenis putih tak berkunyit, aromanya memang hidup… tambah hisup dengan gandingan ikan sept kering & sambal belacan tu….kalau kami makan ni memang berpeluh2 tak pandang orang lain dah!

  2. Assalammualaikum..

    kak,suka sangat terjumpa blog akak ni. Erna pun baru jugak berkahwin. boleh jadi sumber rujukan ni kak :) best sgt baca resepi kat sini.. Tq kak

    • salam erna… thanks ya singgah sini… blog akak ni biasa2 aje… resepi nya simple2!! kalau org baru kahwin cam erna bolehlah ikut resepi2 kat sini…

      wah baru kahwin ya… selamat pengantin baru!!

  3. salam kak wana

    sedapnya menu, ada ikan goreng dgn sambal belacan ni, 2pinggan nasi mau

  4. Faridah Bt Hussen

    maafkan saya kerana copy code tidak halal sebagai rujukan. terima kasih

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>