Daging Sos Tiram bersama Kobis Bunga, Tomato Dan Lada Benggala

DSC05640bb

Salam…

Hari ni kita masak simple2  for my kids…. daging goreng bersama kobis bunga, tomato dan lada benggala….. namanya mmg agak panjang…. but masakannya simple aka main campak2 je.. .. huhu

Actually ni fav anak2 saya…. dia orang mmg suka makan nasi berlaukkan daging goreng yg di masak bersama sayur-sayuran…. saya pun memang kerap sangat masak macam ni… kadang kala seminggu dalam 2 – 3 kali masak lauk yg sama tetapi sayur2nya bertukar2!!!

Kalau nak tengok anak2 makan banyak, saya masak je daging ni… simple dan sedap!!!

DSC05636aa

Resepi  dari diri sendiri… kalau suka boleh cuba…..

Resepi Daging Sos Tiram Bersama Kobis Bunga, Tomato dan Lada Benggala…

300 g daging lembut
1 pokok kobis bunga ( di potong kecil )
1-2 biji tomato ( dipotong2 )
1 biji lada benggala ( di potong2 )
1 biji cili merah/ cili padi hiris
2 biji bawang putih ( tumbuk
1 biji bawang besar ( hiris )
1 hiris halia ( hiris2 ) – jika suka- saya tak letak
3 sudu besar penuh sos tiram
1 sudu makan kicap manis
1 sudu makan sos ikan/ nampla
sedikit serbuk lada sulah/lada hitam
( garam tak perlu bubuh sebab sos ikan, tiram dan kicap dah masin… )

Cara menyediakannya
1. Masukkan daging dalam kuali… kemudian masak hingga kering airnya…
2. Masukkan sedikit minyak masak dan goreng seketika….. angkat dan ketepikan.
3. Tumis bawang putih, halia, bawang merah dan cili hiris
4. Masukkan daging tadi kedlm tumisan, kacau2kan… masak beberapa minit.
5. Masukkan sos tiram, sos ikan, kicap manis dan sedikit air…
6. Sesuaikan rasanya….. boleh tambah sos2 lagi jika terkurang…
7. Bolehlah diangkat…

Related Posts with Thumbnails

4 Responses to Daging Sos Tiram bersama Kobis Bunga, Tomato Dan Lada Benggala

  1. Yg ke 1557
    Salam perkenalan drpd : suteraungu87.blogspot.com

  2. Assalamualaikum..emmm sedapnya dapat makan ngan nasi panas2….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>