Sambal Goreng Daging

DSC_3392aa

Salam….

Ni lauk my faveret dan saya dah selalu sgt masak sambal goreng ni….  tetiba je pikir nak enti masakan ni sebab rasanya my blog tak de lagi resepi ni.

Sebenarnya masakan ni  ni seperti  sambal goreng jawa yg biasa tu… yg orang taruh udang, cili hiris, tempe dan tauhu serta sayuran seperti karot dan kacang panjang… tetapi ia sudah diubah suai dan di tukar kepada daging dan saya juga letak brokoli dalam lauk ni… kiranya ia telah dimodenkan sikit… but rasanya tetap tak lari jauh sgt dari sambal goreng yg tradisional…

Macam biasalah resepinya kt bawah ye…

DSC_3381aa

Resepi Sambal Goreng Daging

Bahan2nya
250 g daging
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 – 3  batang cili merah ( dihiris ) – boleh letak lebih jika nak lebih pedas
1/2 inci halia – tumbuk dan gaulkan dgn daging tadi bersama sedikit garam
sepotong kobis
sepotong brokoli
1/2 batang karot
suhun secukupnya ( rendam dan potong2 sedikit )
fucuk secukupnya ( rendam dan dipotong2 )
1 sudu besar sos tiram
1/2 cawan santan

Cara Menyediakannya

1. Masukkan daging yg telah digaul dgn halia dan sedikit garam dalam kuali kemudian masak hingaa keluar airnya hingga kering. Jika daging agak liat sila tambah air dan masak lagi hingga daging empuk.
2. Jika daging dah empuk masukan sedikit minyak masak… goreng seketika kemudian angkat dan ketepikan dulu.
3. Dalam kuali lain, tumis bawang besar, bawang putih, cili hiris, kemudian bila sudah layu baru masukkan daging dan sos tiram
4. Masak seketika kemudian baru masukkan sayur2an, suhun, fucuk serta santan.
5. Sesuaikan rasa kemudian baru diangkat dan dihidangkan….

…..

DSC_3390aa

Related Posts with Thumbnails

4 Responses to Sambal Goreng Daging

  1. Sedapnya kak…nampak cam bihun grg pun ada…fiza suka semua jenis masakkan yg ada suhun…paling gemar suhun ni…he he he

  2. 1597

    done follow/singgah sini.. jom follow/singgah blog teman.. heee.. http://tengkubutang.blogspot.com/

    klu minat kucen leh follow blog ni jugak.. =)
    http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

  3. Bestnya resipi akak ni. Saya memang peminat lauk daging. Sambal goreng style jawa memang biasa masak tapi tak terfikir pulak nak modify. Kreatif la akak ni. Tq

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>