Ayam Bakar Serai

DSC_7157aa

Salam…

Hari ni saya agak malas nak memasak… tapi terpaksalah masak sebab anak2 nak makan… so puas jugak saya fikir nak masak apa yg simple dan mudah ┬áso at last saya pilih resepi Ayam Bakar Serai….

Mula2 saya kisar bahan2nya lepas tu saya lumur bahan kisar ni pada ayam…. perap sebentar…. kemudian bakar dalam oven….

DSC_7167aa

Nilah hasilnya setelah dibakar… kisar, lumur, perap n bakar…. simple sgt… yg baru belajar masak resepi ni sgt sesuai…

Yg dah pro memasak resepi ni tak sesuai… sbb diaorang kena masak yg lagi advance ok….. hihihi…

DSC_7179aa

Masa nak menghidang potong2kan ayam ni dan tuangkan kuah pada ayam…. resepi simple tapi sedap… cuba jgn tak cuba tau…

Ni bahan2…

1 ekor ayam potong 4 ( cuci n toskan )
Bahan kisar
2 batang serai
1 inci halia
3 ulas bawang putih
1/2 inci lengkuas ( tak de boleh skip )
2 biji tomato
1 biji bawang besar
2 – 3 biji cili merah
1 sudu makan rata garam
2 sudu makan gula
sedikit perasa jika suka
sedikit lada hitam

Caranya Kisar semua bahan2, lumurkan pada ayam, perap seketika n bakar 45 – 1 jam….pada suhu 200 darjah celsius… jangan lupa lepas 1/2 jam bakar balikkan ayam ok supaya masaknya sekata…

itu sahaja… bye…

Related Posts with Thumbnails

9 Responses to Ayam Bakar Serai

  1. Assalamualaikum…wana..wah nmpk sedap..ayam bakar ni..lama gak saya x membakar ayam…

  2. Salam Puan,
    I love simple recipe with huge taste!!! Will definitely give this a try.
    Thanks for sharing <3
    xoxo

  3. Assalamualaikum….

    alahai sedapnya….tetiba teringin nak bakar ayam plak…

  4. I like what you guys are usually up too. This type of clever
    work and reporting! Keep up the awesome works guys I’ve included you
    guys to my personal blogroll.

    Here is my web site tandblekning

  5. SANGAT BAIK JADI LAPAR

  6. kena cuba nih..nampak sedap..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>