About

Saya seorang yang sukakan hidup saya, penyayang dengan anak-anak iaitu Muhd. Aiman Hakim, Nur Anis Sabrina dan Nur Sarah Marissa, juga isteri kepada suami saya, Shukri Ibraham. Potret Kasih adalah adaptasi dari layar yang sebenar hidup saya. Lambang kasih sayang saya pada orang-orang yang saya kasihi………….

34 Responses to About

  1. Hi Kak,
    Saya Am, seorang grafik/web designer… pernah akak terfikir nak buat Ebook untuk koleksi masakan akak? saya boleh buat Ebook untuk koleksi masakan akak, lepas tu kita boleh jual online mengikut harga yang bersesuaian.

    • Salam Arm…. buat masa sekarang belum terfikir lagi… insyaAllah nak buat jugakk untuk masa akan datang….. Tq kerana idea tu…

    • Salam. Akak dah Cuba buat laksa penang tu, tapi rasanya tak berapa bestlah. Entah kenapa yek….

      • salam kak ct…
        Petua nak buat laksa Sedap…
        1. Kena pilih ikan yg betul2 segar… guna ikan yg segar akan membuat laksa lebih sedap dan manis….
        2. Kena pandai sesuaikan rasa masin, manis dan masamnya…. dalam resepi tak de nisbah berapa kena masukkan gula, garam dan masamnya… kena pandai2 anggarkan sendiri… jika tak pandai sesuaikan rasa masam, manis dan masamnya, resepi macammana perfect dan bagus pun akan jadi kurang menyengat…
        3. Kalau nak laksa lebih sedap kena tambahkan sikit petis udang pada kuah….
        4. Tambahkan belacan pada kuah juga akan membuat kuah laksa lebih sedap…. bergtg kepada belacan yg anda gunakan… belacan yg sedap akan menbuat kuah laksa lebih sedap…
        5.kuah laksa lebih pekat, sarat dengan isi ikan pasti membuat laksa anda lebuh best dan power…. kalau kuah cair, laksa anda akan jadi kurang menyengat…so jangan kedekut utk meletakkan ikan lebih pada kuah laksa…

        ** saya dah byk kali makan laksa kat tempat org lain ( sama ada pasar malam, kedai @ dimasak oleh kawan2 ) kuahnya kurang best n menyengat…. salah satu faktor nya adalah mereka mengabaikan perkara2 yg saya sebut kan diatas…

        Sy harap info yg saya tulis ni dapat membantu kita menyedapkan lagi laksa yg kita masak….
        TQ

  2. salam kak, nak tanya resepi boleh? andai kata saya nak buat lamb chop tapi saya takde alat nak grill tu ade care lain tak kak?boleh ker masak jer?plz kak…esok suami nak suh masak…huhuhuhu..thanks a lot

    • salam nor… kalau tak de pembakar elektrik pun tak mengapa… boleh masak diatas kuali non stick… akak pernah buat… jadikk jugakk!!!

  3. salam kak..

    Saya Syafiqah dari fuzzylogic, syarikat saya menawarkan perkhidmatan pengiklanan, website dan lain2 yg berkenaan dgn IT. Advertising melalui game-game di facebook antara service kami yg paling menarik. Spt yg akak tau game2 di facebook sgt popular dan ramai pengguna tdk kira golongan umur gemarkannnya. Akak blh tgk contoh iklan yg kami buat di sini, http://apps.facebook.com/sayesukeawak/

  4. salam.. sy minta izin utk ambil resepi ni utk dicuba ye.. sy folow sekali ye :)

  5. Salam Wana,

    Tahniah kerana sudi berkongsi resepi dgn kami semua. Mmg nampak sedap dan sy mesti cuba supaya dpt nikmati keenakkanya. U sekrang tgh pregnant yer…sy doakan semuanya ok!

    ~Tuppperware Ceria

    • w’slm T.C…. terimakasih kerana suka resepi2 kat sini…. sy cuba berkongsi apa yg saya tahu… sy pun perlu banyak belajar, kerana tak semua masakan yg saya pandai… memang sy tgh pregnant….InsyaAllah bulan depan melahirkan…. thanks 4 ur doa….

  6. Salam Kak,

    Saya cuma nak ucapkan terima kasih kepada kakak yang sudi berkongsi resipi2 di blog yg sgt menarik ni. i came across your blog while searching for recipes, i was just learning to cook and your recipes have helped me alot.

    Thanks!

    Salam dari Singapore~~

  7. Noorhidayatulummi

    salam kak…

    nak tanya..yg acu pelenyek kentang yang akak pakai untuk wat kuih sarang semut tu kat mana ea akak beli?

    • salam Noorhidaya….. pelenyek kentang tu akk beli kat kedai yg menjual peralan dapur kat Kajang….. kalu kat tempat lain akk tak pasti kat mana ada… tp cuba cari kedai yg jual pinggan mangkuk, periuk belanga atau acuan kuih…

  8. menarik blog ni sebab banyak perkongsian resepi. presentation gambar-gambar pun cantik..pandai awak ambil gambar. ada belajar fotografi ke?

    • che mas… thanks… akk tak berapa gak pandai ambil gambar… sikit2 tu boleh la… dan memang tak pernah ambil kursus fotografi….

  9. slm…kak…
    saya suka sangat resepi2 akak…mudah saya nak ikut…selalu saya share kat fb dan ramai kawan2 yang ikut…best sangat..gambar menarik pulak tu…congrates kak!!!

  10. Salam Kak,
    Saya dah follow blog akak ni. Banyak resepi yang menarik, spouse saya pun suka makan. Lidah mat salleh sekali kena sumbat dengan masakan melayu terus jatuh cinta hehehe. terima kasih kak :) Alhamdulillah senang jugak nak cari bahan2 di California ni, boleh cuba lagi banyak resepi. Keep up the good work!! p/s: Nanti nak try beberapa masakan nak bagi mak mertua makan pulak hehe :)

    • salam Hidayah…. suami suka masakan melayu ya…. wah…. mesti hidayah masak sedap kan…. tahniah dah berjaya menawan hati suami… byk lagi masakan dan kuih2 melayu hidayah boleh cuba… mesti suami hidayah suka sebab isterinya rajin ke dapur…

  11. muthalib bohari

    Salam kak..saya tak la suke masak tp dek krn keadaan rumahtangga yg agak kelam kabut so saya terpaksa gk tlg masak..dan ketika tension, saya akan kemas umah dan masak..antara masakan yg saya suka mkn klu kat restoran adalah sizzling..jadi saya berminat secara direk nak blaja masakan sizzling dr akak..saya penah beli buku resepi tp saya lbh suke blaja sesuatu dgn melihat sendri bahan2 dan cara memasak..klu aka stuju nk ajar saya, insyaallah saya akan dtg blaja ke umah akak klu di perkenan. tima kasih akak

  12. saya silent reader blog potret kasih..suka tgk GAMBAR MASAKAN dan resepi kat sini…bila tandus idea..cari resepi di sini..walaupun tak mahir memasak..tapi suka mencuba resepi di sini..TQ

    • salam habias…

      thanks ya… walaupun hanya menjadi silent reader ianya dah cukup happy bg akak….. treimakasih banyak suka cuba resepi2 kat blog akak…. harap ianya menjadi dan lebih sedap dari masakan akak sendiri…

  13. Assalamualaikum akak, terliur dibuatnya tengok resepi yang akak kongsi, rasa ingin mencuba :) … hehehe, thank q sudi berkongsi resepi….

  14. Salam Akak,

    saya nak cuba buat lamb kabsah tu.suami suka makanan arab.saya baca resipi akan macam yakin boleh laksanakan.

  15. good dapat mknan.. yg suka terbaik dr Tn Muthalib bohari.. c u

  16. salam, saya suka web page ni byk ilmu yg saya dapat, skrg ni kalau nak masak apa pun mesti check web ni dulu..Alhamdulillah..

  17. teriam kasih akak sebab kongsi..sy tak pandai masak…tapi teringin,,blog akak saya akan jadikan rujukan nnt yer

  18. assalam kak, sy selalu amek resepi dr blog akak ni..terutama yg steamboat tu..memang meletoppp…sy mmg suka blog akak ni…akak, sy nak ajak tukar link blog juga..izinkan ya ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>