Category Archives: Ayam

Dada Ayam Goreng Halia…

Assalamualaikum…

Setelah bertahun tak update blog ni…. tetiba rindu pulak nak update… tapi kita ni actually bukan lah terror bebeno memasak… kalau masak pun balik2 benda yg sama je….

Hari ni kita masak menu simple je… ayam goreng halia berserta sayur karot hasil campak2…. terjadilah seperti yg dalam gambar ni….

Resepi Ayam Goreng halia

2 dada ayam saiz besar – potong kecil
1 inci halia muda – mayang halus
3 ulas bawang putih – tumbuk halus
1/2 biji bawang besar – potong2
4 biji cili padi – patah2kan
1 biji tomato saiz kecil – potong dadu
2 – 3 hirisan serai
sedikit hirisan karot – potong memanjang
2 sudu makan sos tiram
lada sulah
garam n sedikit gula

Cara Penyediaan….

1. Panaskan sedikit minyak masak dlm kuali…
2, Masukkan dada ayam dlm kuali dan masak hingga separuh masak…
3. Angkat n ketepikan atau pun tolak ayam ketepi kuali dan kemudian masukkan halia, serai, bawang putih, bawang besar dan cili padi.
4. Bila dah layu gaulkan dgn ayam dan kacau lagi hingga ayam dan tumisan tadi sebati
5. Masukkan sos tiram dan sayur karot n tomato dan perisakan dgn sedikit garamn gula…
6. bila dah sebati n betul2 masak… bolahlah diangkat,,, n hidangkan

Ok Bye….

Ayam Bakar Serai

DSC_7157aa

Salam…

Hari ni saya agak malas nak memasak… tapi terpaksalah masak sebab anak2 nak makan… so puas jugak saya fikir nak masak apa yg simple dan mudah ┬áso at last saya pilih resepi Ayam Bakar Serai….

Mula2 saya kisar bahan2nya lepas tu saya lumur bahan kisar ni pada ayam…. perap sebentar…. kemudian bakar dalam oven….

DSC_7167aa

Nilah hasilnya setelah dibakar… kisar, lumur, perap n bakar…. simple sgt… yg baru belajar masak resepi ni sgt sesuai…

Yg dah pro memasak resepi ni tak sesuai… sbb diaorang kena masak yg lagi advance ok….. hihihi…

DSC_7179aa

Masa nak menghidang potong2kan ayam ni dan tuangkan kuah pada ayam…. resepi simple tapi sedap… cuba jgn tak cuba tau…

Ni bahan2…

1 ekor ayam potong 4 ( cuci n toskan )
Bahan kisar
2 batang serai
1 inci halia
3 ulas bawang putih
1/2 inci lengkuas ( tak de boleh skip )
2 biji tomato
1 biji bawang besar
2 – 3 biji cili merah
1 sudu makan rata garam
2 sudu makan gula
sedikit perasa jika suka
sedikit lada hitam

Caranya Kisar semua bahan2, lumurkan pada ayam, perap seketika n bakar 45 – 1 jam….pada suhu 200 darjah celsius… jangan lupa lepas 1/2 jam bakar balikkan ayam ok supaya masaknya sekata…

itu sahaja… bye…

Ayam Kicap Pedas

DSC_7279aa

Salam….

Lamanya saya tak update blog…. sampaikan saya hampir terlupa password nak masuk blog ni… huhu sian sungguh blog ku ini…. terpinggir, sampai tuan punya tanah hampir tersesat masa nak masuk kesini….

Apa2 pun terima kasih buat pengunjung blog saya yg masih setia datang kesini walaupun tuannya dah jarang2 mengupdate… lepas ni kita berusaha lah dgn gigih mengupdate blog ni ya….

Ni resepi kita hari ni…. resepi selalu saya buat dan simple je…. sesuai utk dijadikan menu harian….

Ayam Kicap Pedas

1 ekor ayam ( potong2 n bersihkan )
1 batang serai
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
5 -10 biji cili kering ( potong n rendam )
1 -2 biji tomato
1/2 cawan kicap manis

sedikit garam
sedikit serbuk kunyit
minyak utk menggoreng

Cara

1. Ayam di gaul bersama garam dan serbuk kunyit kemudia digoreng hingga masak…. jangan garing sgt ok nnt ayam jadi keras… bila dah masak, angkat n ketepikan.
2. Kisar semua bahan2 diatas kecuali kicap dan ayam….
3. Masukkan sedikit minyak dan tumislah bahan2 kisar hingga kering airnya,,,
4. Masukkkan kicap manis dan sedikit air ( bergantung nak byk mana kuah… kalau nak pekat letak air sikit shj …. sy letak sikit shj) kemudian masak hingga mendidih.
5. Bila dah mendidih masukkan ayam yg telah digoreng tadi…
6. Masak lah seketika ayam tadi kedalam kuah kicap dan sesuaikan rasanya….
7. Bila dah cukup pekat kuahnya bolehlah diangkat….

Sekian…. n selamat mencuba…

Related Posts with Thumbnails