Category Archives: Ayam

Ayam Bakar Serai

DSC_7157aa

Salam…

Hari ni saya agak malas nak memasak… tapi terpaksalah masak sebab anak2 nak makan… so puas jugak saya fikir nak masak apa yg simple dan mudah  so at last saya pilih resepi Ayam Bakar Serai….

Mula2 saya kisar bahan2nya lepas tu saya lumur bahan kisar ni pada ayam…. perap sebentar…. kemudian bakar dalam oven….

DSC_7167aa

Nilah hasilnya setelah dibakar… kisar, lumur, perap n bakar…. simple sgt… yg baru belajar masak resepi ni sgt sesuai…

Yg dah pro memasak resepi ni tak sesuai… sbb diaorang kena masak yg lagi advance ok….. hihihi…

DSC_7179aa

Masa nak menghidang potong2kan ayam ni dan tuangkan kuah pada ayam…. resepi simple tapi sedap… cuba jgn tak cuba tau…

Ni bahan2…

1 ekor ayam potong 4 ( cuci n toskan )
Bahan kisar
2 batang serai
1 inci halia
3 ulas bawang putih
1/2 inci lengkuas ( tak de boleh skip )
2 biji tomato
1 biji bawang besar
2 – 3 biji cili merah
1 sudu makan rata garam
2 sudu makan gula
sedikit perasa jika suka
sedikit lada hitam

Caranya Kisar semua bahan2, lumurkan pada ayam, perap seketika n bakar 45 – 1 jam….pada suhu 200 darjah celsius… jangan lupa lepas 1/2 jam bakar balikkan ayam ok supaya masaknya sekata…

itu sahaja… bye…

Ayam Kicap Pedas

DSC_7279aa

Salam….

Lamanya saya tak update blog…. sampaikan saya hampir terlupa password nak masuk blog ni… huhu sian sungguh blog ku ini…. terpinggir, sampai tuan punya tanah hampir tersesat masa nak masuk kesini….

Apa2 pun terima kasih buat pengunjung blog saya yg masih setia datang kesini walaupun tuannya dah jarang2 mengupdate… lepas ni kita berusaha lah dgn gigih mengupdate blog ni ya….

Ni resepi kita hari ni…. resepi selalu saya buat dan simple je…. sesuai utk dijadikan menu harian….

Ayam Kicap Pedas

1 ekor ayam ( potong2 n bersihkan )
1 batang serai
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
5 -10 biji cili kering ( potong n rendam )
1 -2 biji tomato
1/2 cawan kicap manis

sedikit garam
sedikit serbuk kunyit
minyak utk menggoreng

Cara

1. Ayam di gaul bersama garam dan serbuk kunyit kemudia digoreng hingga masak…. jangan garing sgt ok nnt ayam jadi keras… bila dah masak, angkat n ketepikan.
2. Kisar semua bahan2 diatas kecuali kicap dan ayam….
3. Masukkan sedikit minyak dan tumislah bahan2 kisar hingga kering airnya,,,
4. Masukkkan kicap manis dan sedikit air ( bergantung nak byk mana kuah… kalau nak pekat letak air sikit shj …. sy letak sikit shj) kemudian masak hingga mendidih.
5. Bila dah mendidih masukkan ayam yg telah digoreng tadi…
6. Masak lah seketika ayam tadi kedalam kuah kicap dan sesuaikan rasanya….
7. Bila dah cukup pekat kuahnya bolehlah diangkat….

Sekian…. n selamat mencuba…

Ayam Masak Kicap Santan

DSC_3201aaa

Salam…

Apa khabar semua…. saya doakan semua sihat2….. hari ni saya masak menu ulangan….Ayam masak kicap bersantan….

Ayam ni lebih kurang sama je dgn masak kicap yg lain cuma saya bubuh santan je supaya lebih lemak sedikit!!!

Ayam masak kicap ni kalau nak tahan lama seelok2nya  tak perlu bubuh santan… cukup sekadar bubuh kicap dan sedikit air je… Kalau letak santan memang tak boleh disimpan lama sebab cepat basi… kenalah habiskan lauk tu cepat2!

Bagi saya sama ada ayam kicap biasa atau bersantan, kedua2nya pun sedap…….Kadang2 anak tekak saya ni gatal sikit… nak rasa sesuatu yg lain sikit….

…..

DSC_3225aa

….

Resepi Ayam masak kicap Bersantan
.
1 ekor ayam ( dibersihkan dan di potong2 )
1/2 – 3/4 cawan kicap manis ( anggaran saja, boleh kurang atau tambah ikut kesesuaian )
1 inci lengkuas ( di kisar )
1 inci halia ( dikisar )
1 labu bawang besar (dikisar )
2 – 3 batang serai ( di potong dan dikisar )
4-5 ulas bawang putih ( di kisar)
5-10 biji cili kering ( di kisar )
1/2  sudu kecil jintan kasar ( di kisar )
1/2 sudu kecil jintan halus ( dikisar )
1 sudu kecil biji ketumbar ( dikisar )
1 sudu makan lada putih ( di tumbuk / dikisar )
1/2 cawan santan pekat
sedikit serbuk kunyit
sedikit garam
.
Cara penyediaan

1. Gaulkan ayam dengan serbuk kunyit dan garam. kemudian goreng semua ayam dengan minyak penuh hingga keemasan. Angkat dan ketepikan.
2. Tumis semua bahan tumbuk atau kisar hingga wangi kemudian masukkan kicap manis, santan dan sedikit air.
3. Masak seketika kuah kicap tadi hingga  kuahnya  mendidih.
4. Masukkan ayam yang telah digoreng tadi. Masak seketika, sesuaikan rasa dan boehlah diangkat.
** jika suka boleh masukkan cili padi sebiji sebiji dalam ayam kicap….
…..

DSC_3236aa

Related Posts with Thumbnails