Tag Archives: Ayam kurma

Ayam Masak Korma

Salam…

Entah napa tetiba je tekak ni terasa nak makan ayam masak kormak… rasanya dulu2 aku tak berapa suka ayam/daging masak korma ni!!! dan memang tak pernah pun masak masakan ni… tapi sekarang selera  aku bertukar SUDAH!!! sedap je masakan ni kat tekak aku…. Dan…. tiba2 my son pun berbunyi…. ” Mama nasi beriani tak de ke!! Ayam korma ni sedap kalau makan dgn nasi beriani”!!……. ” Oh gitu ke…. !!”

OOh Hari ni dapat ciuman dari my doter and my son… sempena hari Ibu… Oh!! hari ibu ke sekarang ni!!  tak lah actually esok…. Ohh ye ke!!!.. ngape mama lupa!! lupa nak wish kat nenek… my lovely mother!!!!

Resepi Ayam Masak Korma

1 ekor ayam ( dipotong2 dan di bersihkan )
2 paket rempah kurma
1 labu bawang besar ( hiris )
3-4 biji bawang merah ( hiris )
3 ulas bawang putih ( tumbuk )
1 1/2 inci halia ( tumbuk )
4 biji kentang ( kupas kuli dan potong 4 )
200 g santan pekat
1-2 keping asam gelugur
rempah 3 sekawan ( kayu manis, bunga lawang, pelaga )
garam, serbuk perasa
air secukupnya untuk kuah
daun ketumbar – hiasan
Cili padi – letak sebiji2 – hiasan

Cara penyediaan

1. Tumis bahan hiris, bahan tumbuk dan rempah 3 sekawan hingga wangi dan naik minyak.
2. Masukkan serbuk kurma yang telah dicampur dengan sedikit air.
3. Masukkan ayam, kacau seketika.
4. Kemudian masukkan air dan kentang. Tutup periuk dan masak hingga ayam 3/4 empuk.
5. Masukkan santan pekat, asam gelugur, cili padi. kacau selalu…
6. Bila ayam empuk sesuaikan rasa dan bolehlah dihidangkan… dan tabur daun ketumbar sebelum dihidangkan…

Ayam Kurma Halia Bermadu.

Biasanya bila sebut masak kurma je, kat otak tergambar masakan berkuah kelabu dan mesti ada kentang!. Tetapi kali ini saya lebih kreatif lagi menambah keperbagaian masakan menggunakan rempah kurma di masak dengan cara lain. Idea ni datang dari adik saya yang berada di Johor yang teringin benar nak makan masakan ayam kurma halia bermadu ni….. tetapi saya hanya dapat menghantar gambar sahaja padanya kerana saya berada jauh di Kajang!

Buat adik saya, tengok je ya… jangan meleleh air liur pulak.. kang rosak pulak keyboard labtop tu…. ermm saya nak layannn dulu ayam ni…….

Resepi Ayam Kurma Halia Bermadu

Bahan-bahannya

1/2 ekor ayam ( dipotong dan di bersihkan)
1 inci halia ( di mayang)
1 labu bawang besar ( di potong)
3 ulas bawang putih ( dititik)
10 biji cili api ( di pecahkan 2-3 biji sahaja, yang lebihnya dibiarkan sebiji2)
1 biji buah tomato (dipotong)
1 biji limau kasturi ( ambil jusnya)
1 camca kecil madu
2 sudu besar serbuk kurma
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan kicap
daun ketumbar ( di potong2)
garam, serbuk kunyit

Cara-caranya

1. Ayam di gaul dengan serbuk kunyit dan garam, digoreng keemasan dan di ketepikan.
2. Tumis bawang putih, halia dan bawang besar hingga wangi.
3. Kmd masukkan cilipadi, serbuk kurma, sos tiram, kicap, madu, jus limau dan sedikit air.
4. Sesuaikan rasanya kemudian masukkan ayam yang telah digoreng tadi.
5. Last sekali masukkan buah tomato dan daun ketumbar hiris, kacau sebentar dan angkat.
6. Boleh di hidangkan dengan nasi panas.


Related Posts with Thumbnails