Tag Archives: ayam panggang Kenny Roger Roster

Nasi Ayam Dengan Ayam Panggang Ala Kenny Roger

Salam…

Yeahhh…ayam panggang lagi!! 2 hari lalu  saya masak ayam panggang ni makan dengan nasi putih!! Kali ni saya masak ayam panggang ni lawan dengan nasi ayam pula …. saya masak ayam panggang lagi kerana masih ada ayam yang telah saya perap belum dipanggang lagi!!! So ni kira nak menghabiskan stok… Ayam ni lebih mesra lagi dengan rempah perapnya kerana sudah 2 hari berada dalam peti sejuk…. Dan rasanya pasti lebih sedap lagi….

Memang sedap  ayam panggang  style ni lawan dengan nasi ayam… Anak2 saya pun suka sangat!! Masa panggang ayam ni, aroma rempah dan lada hitam semerbak  membangkitkan selera…..

Ini ayam panggang ala Kenny Roger roster… resepinya klik kat sini

Resepi Nasi Ayam Simple..

3 cawan beras ( cuci dan toskan)
1 sudu besar minyak sapi/ mentega/majerin
2 -4  sudu besar minyak masak
1 biji bawang besar ( dihiris nipis2)
3 ulas bawang putih ( dihiris nipis2 )
1/4 inci halia ( di hiris atau di ketuk2 )
1 kiub ayam
sedikit kulit kayu manis
air ( kuantitinya ikut jenis beras yg digunakan… saya guna beras biasa, so jumlah air seperti masak nasi biasa.. )
sedikit garam
sedikit pewarna kuning atau oren… ( tak letak pun tak pe)

Cara penyediaan...

1. Masukkan minyak sapi dan minyak masak dan tumis kulit kayu manis dan bahan hiris hingga wangi.
2. Kemudian masukkan beras yg telah dicuci tadi dan goreng seketika.
3. Masukkan air, kiub ayam dan sedikit pewarna serta sedikit garam.
4. Masaklah nasi seperti biasa…

** Boleh juga alihkan nasi dan airnya tadi dalam rice cooker dan masak seperti biasa….

Untuk Sos kicap

kicap manis
sos tiram
minyak bijan
sedikit sup

* Satukan bahan diatas. Kacau dan hidangkan…. boleh jugak dicampurkan lebihan kicap yang diperap bersama ayam kukus tadi. sedia untuk dihidangkan.

Untuk sos lada/ sos cili

8 -10 batang cili merah
2 ulas bawang putih
3/4 inci halia
1 sudu kecil garam
3 – 4  sudu makan penuh gula
4  sudu makan cuka
1/2 cawan air masak
1 sudu makan sos ikan ( jika suka )

* Masukkan semua bahan dalam blender kemudian kisar hingga hancur… sesuaikan rasa kemudaian sedia utk dihidangkan.

*** utk sup saya guna leher, kepak dan tulang2 ayam. buat sup macam biasa…

Banyak brand mix herb yang boleh di gunakan utk buat ayam panggang ni… Saya guna rempah mix herb jenis ni utk buat rempah ayam panggang Kenny Roger roster… Tecco Brand so kena beli di Tesco sahaja….

Related Posts with Thumbnails