Tag Archives: cara buat chicken chop

Grilled Chicken Chop

Actually ni first time saya buat Chicken chop. Dah lama teringin nak buat tapi baru hari ni dapat mencuba. Dulu tu macam rasa susah je nak buat kerana ayam tu kena ‘debone’ dulu baru le marinate dengan sos perapnya. Tu yang malas sangat tu….. Bile dah try ni dan rasa tak susah nampaknya permintaan nak makan chicken chop tu bertambahlah!!! Sos perap yang saya guna tu saya wat macam yang biasa saya buat untuk perap lamb chop je…. tapi saya tambah jus halia dan kicap untuk mengurangkan rasa hanyirnya.

Walaupun first time buat tapi daging ayam saya tak liat dan  lembut je ayam tu… nak makan pun senang. Tipsnya jangan guna ayam tua nak buat chicken chop. Pilihlah ayam muda baru dagingnya lembut dan tak liat. Dari segi saiz ayam pilihlah ayam yang sederhana besar. Jangan sesekali pilih ayam bersaiz besar kerana ayam bersaiz besar ni rasanya kurang enak dan dagingnya agak  keras. Semasa marinate ayam ni kalau boleh peraplah semalaman dalam peti sejuk, kerana selain dapat menyedapkan ayam rempah perap dapat melembutkan ayam.

Resepi Grilled Chicken Chop

1 ekor ayam  ( di belah 4 dan ‘debone’kan ayam –  dapat 4 keping )
1 sudu besar lada hitam ( ditumbuk)
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar kicap manis
1 sudu makan kicap masin
1 sudu makan jus limau
1 sudu besar jus halia ( 1 inci halia di tumbuk dan perah jusnya kedalam ayam)
1 sudu kecil serbuk ayam ( granulled chicken stock)

Cara Penyediaan

1. Satukan semua bahan hingga rata. Kemudian peraplah ayam dalam petisejuk selam beberapa jam. Seelok-eloknya semalaman.
2. Semasa hendak membakar gaulkan dengan sedikit minyak masak dan bolehlah di bakar di atas periuk non stick. Balik-balikkan ayam hingga masak dan bolehlah di angkat. Saya guna pembakar elektrik je  lebih mudah!

Untuk Sos Perang ( brown sause ) @ Sos lada hitam

1 labu bawang besar ( potong dadu)
1 sudu besar mentega
2 sudu besar tepung gandum ( ayak dulu takut macam-macam ada dalam tepung)
1 liter air ( lebih kurang dalam 1 jag kecil )
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap (untuk menggelapkan sikit warna sos )
1 sudu makan sos tomato atau sos chili
1 sudu besar lada hitam ( ditumbuk halus)
1/2 kiub perasa ayam atau daging lembu.
Sedikit garam

Cara membuatnya

1. Panaskan mentega dalam periuk kemudian tumis bawang besar hingga layu.
2. Tepung gandum di larutkan dalam air hingga rata kemudian masukkan dalam periuk tumisan tadi.
3. Masukkan semua bahan lain termasuk sos-sos. Kacau atas api hingga pekat. Boleh di angkat dan dihidangkan.

* jika anda biasa guna kaedah white sos iaitu masak tepung gandum dalam mentega dulu baru masuk bahan-bahan lain boleh juga. Tapi saya lebih suka buat begini je sebab lebih senang.
** Anda boleh juga tambah cendawan dalam tin yang sudah dipotong-potong jika anda mahu.

Hidanglah chicken chop anda dengan kentang goreng, salad mix vege, timun dan tomato segar!!!

Selamat mencuba!!!


Related Posts with Thumbnails