Tag Archives: cara buat roti

Roti Kismis

Salam…

Bekfest saya pagi ni… Roti kismis je!!. saja nak try resepi yg telah berada dalam simpanan saya sejak lama dulu… sumber dari internet tp saya tak pasti sapa punye resepi ni…. dulu2 saya suka kumpul dan simpan resepi orang tapi tak simpan linknya… maaf ye tuan punya resepi saya share kat sini, buat amal jariah!!! Kalau sesiapa tahu resepi ni dari mana boleh bg komen kat bawah ya..

Oh ya… 2,3 hari ni saya tak dapat nak beronline dgn blog, buat bw kat dapur kawan2 dan jawab komen pun lambat…. saya tak sihat sikit deman dan kena food poisoning…. tak taulah makan apa yg menyebabkan perut meragam… sekarang ni pun lum sihat sepenuhnya… but masih sempat lah me’roti’.

Ni tekstur roti saya dari dekat…. sangat soft dan gebu….

ROTI KISMIS

Bahan-bahan:
1 cawan susu segar suam (luke warm)
3 sudu besar mentega dicairkan
1 sudu kecil garam
2 sudu besar gula
1 biji telur } dipukul sikit
3 cawan tepung roti (strong white bread flour)
1 1/2 sudu kecil yis kering segera
1 sudu kecil bread softner/improver
100 g kismis campuran (dried mixed fruits)

Cara membuat:

1.  Masukkan kesemua bahan2 diatas ke dlm bread maker.
2.  Pilih butang sweet pd bread maker…. setting dan start ( ikut step yg di beri pada bm masing2 )
3.  Bila roti masak, keluarkan dari mesin tutup dgn kain bersih selama 1 jam (supaya crust atas roti tu jd lembut)

Peringatan: Roti yg keluar dari mesin jika dipotong panas2 ianya akan jd penyek (sbb terlampau lembut)..kalau nak makan panas2 cubit je dgn tangan tapi kalau nak potong sekeping2 kena tunggu sejuk seketika dlm 40 min – 1 jam

** roti ni kalau nak uli dgn tangan pun boleh… caranya sama je dengan teknik buat roti yg lain….cara yg paling senang  masukkan semua bahan dalam plastik… uli dia sampai sebati dan lembut…. kemudian keluarkan dia dari plastik, rehatkan dia selama 1 jam dalam bekas bertutup…. kemudian tumbuk2kan dia bagi angin dlm roti tu keluar…. bentukkan roti ikut citarasa kita kemudian baru masukkankan dia dalam acuan pembakar… tunggu dia naik sekali lagi barulah dibakar….. sebelum di bakar tektur roti tu mesti seperti dalam gambar dibawah….

Sempat ngintai roti kejap sebelum roti dibakar… cantik je dia punya kejadian… Kalau saya uli guna jari jemari saya semacam je rupa dia, hihi….. sebab saya memang tak de bakat menguli roti….

Brown Sugar Cinnamon Buns

Salam….

Projek saya hari ni, Brown sugar cinnamon buns, actually ni first time saya membuat roti… dah lama teringin nak meroti… akhirnya terlaksana jugak…  ni pun kerana suka sangat makan buns yang ada serbuk kulit kayu manis dan kismis. Walaupun first time buat tapi not bad jugak lah… rasanya sedap dan rotinya lembut dan gebu… Cara nak buat pun tak susah sangat….. cuma saya kena mempertajamkan lagi skill menguli…. kerana saya rasa saya masih perlu banyak belajar lagi….

Resepi buns ni saya ambil dari sini…. ada step by step lagi… so siapa yang baru belajar2 nak buat roti akan dapat ikut dengan mudah…. banyak lagi projek saya nak buat tapi masa yang tidak mengizinkan… so layan resepi ni buns ni dulu ya..

Brown Sugar Cinnamon Buns ( Sumber : Cooking Bread )

Ingredients

  • 1/2 cup butter
  • 3/4 cup brown sugar
  • 2 teaspoon salt
  • 3 eggs
  • 2/3 cup milk
  • 3/4 cup water
  • 2 tablespoons instant yeast
  • 1 teaspoon cinnamon
  • 5-6 cups all purpose flour

Filing

  • 1/3 cup melted butter
  • 3/4 cup brown sugar
  • 1 tablespoon cinnamon
  • 1 cup raisins (optional)

Topping

  • 1/2 cup cream cheese
  • 1/3 cup soft butter
  • 2 cups powdered sugar

Method:

1. Place the butter and brown sugar into a large bowl.

2. Using an electric mixer beat the sugar and butter together till smooth and fluffy. Start to add in the eggs, one at a time. Making sure to really incorporate each egg before adding the next one.

3. In a saucepan add the milk and water, heat till lukewarm and add the the batter. Add in the cinnamon, salt and instant yeast. Mix till all the ingredients are well blended.

4. Start to add in the flour, about two cups. Beat with a wooden spoon till smooth. Continue to add in more flour. When it becomes to hard to mix with a wooden spoon. You can place the dough onto a flat surface. add in just enough flour to make a soft dough, but not sticky to your hands. Knead the dough for about 8-10 minutes.

5. Add a little oil to a large clean bowl ( about a tablespoon ). Place the kneaded dough into the bowl and flip over a few times to lightly coat all sides of the dough. Cover with plastic wrap and allow to rest for 1 hour or till double in bulk.

6. To make the filling place the brown sugar into a bowl and add the cinnamon. Using your fingers mix together till well mixed. Set aside till needed.

7. After the dough has risen, pour out onto a flat surface. Using your fingers press the dough into a 12 x 18 inch rectangle. Brush on the very soft or melted butter onto the surface of the dough.

8. Sprinkle the brown sugar, cinnamon mixture evenly on top of the butter. Sprinkle the raisins on top.

9. Curl the side over about a inch and then begin to roll the dough like a jelly roll. Pinch the seam with your fingers.

10. Cut the dough with a sharp knife into 12 pieces. Place onto a large cookie sheet lined with parchment paper. Cover with plastic wrap and allow to rest for 1 hour. Place into a 350 degree oven for about 30 minutes. While the buns are baking, make the topping by adding the cream cheese, butter and powdered sugar to a large bowl. Beat together with a mixer till smooth and fluffy. Remove from oven and place onto a wire rack. Do not remove them from the parchment paper. Immediately spread the cream cheese topping on top with a rubber spatula while the buns are still hot.

Ni bun yang telah di spread dengan topping…


Related Posts with Thumbnails