Tag Archives: cara masak nasi ayam

Nasi Ayam Ipoh

Salam semua pengunjung blog yang dikasihi… Actually  saya masak nasi ayam ipoh untuk hidangan tengahari hujung minggu.. tapi kerana sibuk, saya postkan entri ni agak lewat sikit… Kali ni saya cuba resepi Nasi Ayam Ipoh dari blog Kak Nor, secubit garam… saya belum pernah cuba lagi masak nasi ayam Ipoh ni… Ni  first time… tapi tak banyak beza gak dengan nasi ayam yang saya biasa masak…. cuma nasinya di bubuh sos tiram dan minyak bijan… Not badlah rasa dia… sedap gak!! Ayamnya pula biasanya saya grilll atau bakar tapi kali ni saya try yg goreng pula…. Anyway thanks Kak nor share resepi ni… nasi Ayam ni my famili favorite… dan sentiasa menjadi pilihan utama untuk hidangan dihujung minggu!!!

Resepi Nasi Ayam Ipoh ( sumber : Dapur Kak Nor, Secubit Garam )

Bahan Utk Nasi:
4 mug beras
4 1/2 mug air rebusan ayam
2 inci halia*
3 biji bawang putih*
3 helai batang daun bawang (ambik bhgn bawah dia…yg ada buah dia tu sekali)
1 sudu besar minyak bijan
2 sudu besar sos tiram
2 helai daun pandan
4 sudu mentega ~

Bahan Untuk Ayam:-
1 ekor ayam
3 biji bawang putih*
1 inci halia*
3 sudu besar kicap lemak manis
2 sudu besar sos tiram dan 1 sudu besar cuka
1 sudu besar madu ( kalau tak dek pun tak pe)

Bahan Untuk Sup:-
air secukupnya
4 bawang putih diketuk
3 inci halia di hiris
3 helai batang bawang
1 biji sengkuang dipotong dadu – sy tak letak
1 sudu besar serbuk lada sulah

Bahan Untuk Cili
10/15 biji cili burung
6 biji cili merah
sedikit halia (ambik dari rebusan)
5/6 biji bawang putih
1 biji limau kasturi/nipis
sedikit air dari air rebusan ayam
garam dan gula secukupnya

(Masukkan semua bahan didalam blender dan blend hingga hancur)

Bahan Untuk Kicap:-

5 biji cili burung
sedikit halia (ambik dari rebusan)
4/5 biji bawang putih
kicap secukupnya
air rebusan ayam secukupnya
tepung jagung di campur dgn air secukupnya (utk pekatkan)

(Blend semua bahan kecuali tepung jagung. selepas blend isi dalam periuk dan panas kan atas dapur. agak2 dah panas..boleh la di masukkan tepung jagung dicampur air secukupnya utk memekatkan kuah)

Bahan Hiasan
tomato, salad, daun sup dan bawang, timun

Cara2:-

Mula2 buat air rebusan ayam…(bahan2 dalam sup) masukkan semua bahan…kecuali sengkuang dan serbuk lada sulah. tutup periuk dan masak hingga didih.Selepas air mendidih, masukkan ayam. biar ia masak selama 20 minit. selepas 20 minit, angkat ayam tadi dan toskan.

Method Untuk Nasi

Mula2 masukkan majerin dalam periuk elektrik, biar ia mencair, kemudian masukkan bahan* yg telah di blend. biar naik bau. kemudian masukkan batang bawang dan daun pandan. bila dah layu sikit masukkan sos tiram dan minyak bijan. kacau2 sekejap,kemudian masukkan beras, sedikit garam dan air rebusan ayam. biarkan hingga nasik masak.

Method Untuk Ayam

Ayam yg telah di toskan tadi di masukkan kedalam satu magkok besar. masukkan bahan* yg telah di blend dan semua bahan2 lain…kacau2 rata dan biarkan 1/2 jam. selepas ayam diperap, boleh lah digoring atau di bakar dalam oven. kalau nak goring jgn goring terlalu lama…agak2 kaler dia dah bertukar kehitaman boleh diangkat terus.

Method Untuk Sup:-

Baki air rebusan tadi didihkan kembali bersama sengkuang dan serbuk lada sulah. kalau air rebusan dah berkurangan boleh lah di campur dengan air biasa. masak hingga didih. perasakan sup. (Saya masukkan 1 kuib ayam, garam dan serbuk perasa untuk ini)

selepas semua dah masak, boleh la di makan…cara penyediaan…timun, tomato dipotong nipis2. daun sup dan bawang di potong halus dan di masukkan kedalam sup tadi.


Roasted Chicken Rice (Nasi Ayam Panggang)

Yummy!! Sedap sungguh nasi ayam ni…… Resepi nasi ayam ni kalau nak diikutkan lebih kurang sama saja dengan nasi ayam yang biasa saya buat sebelumnya…. Yang membezakanya rempah ayam di tambah dengan madu…. Rasanya lebih sedap! lemak-lemak manis dan sangat wangi!! Kulit ayam yang bersinar-sinar tu disebabkan saya tambah minyak bijan untuk menambahkan aroma pada ayam!! Saya sangat suka memasak nasi ayam ni kerana  cara penyediaannya sangat mudah , cepat dan tak banyak kerenah. Husband dan anak-anak saya sangat suka makan nasi ayam ni….. So di bulan puasa nanti nasi ayam ini  akan menjadi pilihan saya sebagai juadah untuk berbuka puasa…….

Sesiapa yang nak try nasi ayam ni…silalah layan resepinya dibawah!!!

Roasted Chicken Rice ( sumber : Dapur Muna )

1 whole chicken (about 1 1/2 kg
1 tbsp grated ginger
1 tsp finely chopped garlic
1 tbsp thick soy sauce
1 tbsp oyster sauce
2 tsp honey
1 tsp salt
1/2 tsp ground white pepper

1 cucumbers, sliced, to garnish
2 spring onions, to garnish

Chillie Sauce:
4 red chillies
2 cloves garlic, minced
3 cm young ginger, minced
1 1/2 tsp fresh lime juice
1 tbsp sugar
1/2 tsp salt
5 tbsp chicken stock or water

2 cups Basmathi rice
1 1/2 tbsp oil
2 pcs star anise
1 cinnamon stick
1 1/2 cm ginger, peeled and sliced
4 cloves garlic, minced
1/2 tsp salt
3 cups chicken stock

Trim the fat from the chicken, then rinse and pat dry. Combine the ginger , garlic, oyster sauce,soy sauce, honey, salt, pepper and five spice powder, then rub this mixture all over the chicken.

To make Chillie Sauce, grind all the ingredients in a blender.

Preheat oven to 200 C. Place the chicken in a roasting pan and roast in the oven for 20 minutes. Then reduce the heat to 170 C and roast for 30 – 40 minutes until the skin is browned and crisp. The chicken is cooked if the juices run clear when the thigh is pierced with a fork. Remove the chicken from the oven and set aside for 15 minutes. Then cut into serving portions.

While the chicken is roasting, rinse and drain the rice.
Heat the oil in a pan over medium heat and stir fry the ginger,garlic, star anise and cinnamon until fragrant, about 2 minutes. Add the rice and stir fry for 3 – 4 minutes. Add the salt and chicken stock and bring to a boil. Then lower the heat and simmer covered for 15 – 20 minutes, until rice is cooked.



Related Posts with Thumbnails