Tag Archives: cara masak nasi beriani mudah

Nasi Beriani Sayuran ( mix-vege )

Nasi Beriani sayuran ni adaptasi dari resepi nasi karot yang saya masak hari tu… Bahan semua sama!! jus tukar karot kepada mix-vege je!!! Buat famili saya, nasi beriani ni memang feveretlah!! My son siap kata, kalau makan nasi beriani hari2 pun dia rela… tapi I yang tak rela!!! takut montel and debab satu keluarga…. sebab kalau makan nasi beriani ni, kami sekeluarga boleh tambah dua tiga pinggan…. lepas tu petang2 siap ulang makan lagi!!! tu yang tak sanggup tu !!! Berbalik ngan crita nasi beriani tadi saya makan dengan lauk ayam tandoori, acar timun, Sayur bendi masak kari!!! Fuhh… layan sangat!!!

Ayam Tandoori!!! Resepinya akan di entri kemudian…

Acar timun mentah ni, memang wajib ada kalau makan dengan nasi beriani atau nasi minyak!. Buat hilang muak!!!

Kari Bendi!!! sayur feveret!!!

Resepi Nasi beriani Sayuran ( mix-vege )

Bahan2nya
6 cawan beras bathmati….basuh dan toskan
2 cawan mix vege
1/2 cawan susu cair
8 cawan air – saya letak air rebusan isi dan tulang2 ayam
1 kiub ayam knorr – saya guna 1 sudu besar stock ayam maggie dalam botol
1 sudu kecil gula
garam

Bahan Tumis
2 sudu besar rempah kurma – saya guna rempah beriani
5 ulas bawang merah – mayang @ tumbuk kasar
3 ulas bawang putih –  mayang halus atau tumbuk kasar
2 cm halia -mayang
3 sudu besar minyak sapi
2 cm kulit kayu manis
2 kuntum bungka lawang
5 biji bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 tangkai daun ketumbar…..mayang
daun pandan……..simpulkan

Cara
1. Panaskan minyak sapi dalam periuk Rice Cooker dan masukkan bahan tumis,bawang & halia yg dimayang dan daun pandan.
2. Bila dah wangi masukkan rempah kurma/beriani. Biarkan naik minyak.
3. Masukkan air, garam, gula, kiub ayam knorr dan susu cair. Biarkan mendideh.
4. Masukkan beras, carrot dadu dan daun ketumbar.
5. Alihkan periuk kedalam Rice Cooker dan biarkan masak saperti nasi biasa.
6. Hidangkan dengan lauk yang sesuai. Saya hidang dengan ayam tandori dan acar timun.

Related Posts with Thumbnails