Tag Archives: Ikan kukus

Ikan Siakap Kukus

Salam…

Hari ni tiba- tiba nak makan ikan siakap kukus….   lama rasanya tak masak ikan ni… kalau masak ikan kukus saya suka sgt guna resepi dari dapur dyg jack ni… memang best!!

Kalau hari ni tuan puan nak masak ikan siakap kukus sila cuba resepi kt bawag ni ya… mesti layan sgt…

Resepi ikan kukus ni lebih kurang sama je dgn resepi yg lepas2…

Resepi Ikan Siakap Kukus

Ikan Kukus/Stim ( Sumber : Dapur Dayangjack )

  • 1 ekor ikan siakap (dibersihkan)
  • 1 batang serai (diketuk) – saya hiris nipis2
  • 5 ulas bawang putih (dihiris)
  • 2 inci halia (dihiris)
  • 1-2 biji limau nipis (ambil jusnya)
  • 2-3 biji cili padi (diketuk) – optional
  • sedikit salted vegetable (dihiris) – optional – tak letak
  • saya tambah sedikit hirisan karot
  • 2 biji tomato (dihiris dadu)
  • sedikit garam dan gula
  • 1 sudu makan sos ikan atau sos tiram
  • sedikit air
  • sedikit daun sup (dihiris) – saya ganti dgn daun ketumbar
  • Cara-cara

    1. Sediakan pengukus. Jerangkan airnya dgn api sederhana. Sediakan bekas tahan panas atau loyang.
    2. Lumurkan ikan bersama garam. Kemudian letak di dlm bekas tadi. Kemudian, taburkan hirisan bawang putih, halia dan masukkan serai. Kukus selama 15-20 minit. Sementara itu, satukan sedikit air bersama sos ikan/sos tiram dan gula. Bancuhkan.
    3. Kemudian buka penutup kukusan, masukkan tomato, salted vege (jika suka), serta air yg sudah dicampurkan dgn sos tiram tadi. Kukus lagi 5 minit.
    4. Akhir sekali masukkan jus limau dan cili padi. Kacau perlahan. Jika kurang masin bolehlah tambah garam. Kukus lagi selama 2-3 minit.
    5. Setelah masak, taburkan hirisan daun sup.
    6. Hidangkan dan sedia untuk dinikmati bersama nasi putih.

    Ikan Siakap Kukus ( Siakap Stim )

    Ikan Siakap kukus saya masak untuk dinner. Hari tu ternampak resepi ni kat blog dayang, terus rasa nak try!!! Sedap sangat ikan kukus ni… kebetulan ikan siakap yang my husband beli tu pulak segar dan manis, so kami makan bertambah2 malam tadi…..

    Ikan Kukus/Stim ( Sumber : Dapur Dayangjack )

  • 1 ekor ikan siakap (dibersihkan)
  • 1 batang serai (diketuk) – saya hiris nipis2
  • 5 ulas bawang putih (dihiris)
  • 2 inci halia (dihiris)
  • 1-2 biji limau nipis (ambil jusnya)
  • 2-3 biji cili padi (diketuk) – optional
  • sedikit salted vegetable (dihiris) – optional – tak letak
  • 2 biji tomato (dihiris dadu)
  • sedikit garam dan gula
  • 1 sudu makan sos ikan atau sos tiram
  • sedikit air
  • sedikit daun sup (dihiris) – saya ganti dgn daun ketumbar
  • Cara-cara

    1. Sediakan pengukus. Jerangkan airnya dgn api sederhana. Sediakan bekas tahan panas atau loyang.
    2. Lumurkan ikan bersama garam. Kemudian letak di dlm bekas tadi. Kemudian, taburkan hirisan bawang putih, halia dan masukkan serai. Kukus selama 15-20 minit. Sementara itu, satukan sedikit air bersama sos ikan/sos tiram dan gula. Bancuhkan.
    3. Kemudian buka penutup kukusan, masukkan tomato, salted vege (jika suka), serta air yg sudah dicampurkan dgn sos tiram tadi. Kukus lagi 5 minit.
    4. Akhir sekali masukkan jus limau dan cili padi. Kacau perlahan. Jika kurang masin bolehlah tambah garam. Kukus lagi selama 2-3 minit.
    5. Setelah masak, taburkan hirisan daun sup.
    6. Hidangkan dan sedia untuk dinikmati bersama nasi putih.


    Ikan Siakap Kukus Halia

    Buka saje peti sejuk,  terdapat pula seekor ikan siakap beku yang tidak diusik sejak 3 hari lalu dek kesibukan waktu…..ditambah pula dengan kemalasan untuk memasak yang begitu menjadi-jadi akhir-akhir ni… Dah puas memakan masakan yang di beli, teringin pula hati ini nak memasak!! So nampak saja ikan siakap, terasa pula saya nak memakan ikan siakap kukus halia…. bila fikir-fikir balik air tangan sendiri rasanya lebih sedap berbanding dengan makanan yang dibeli… bergantung pada diri sendiri samada rajin atau tidak saja….

    Apa-apapun berselera betul kami sekeluarga makan tengahari ni bersama ikan kukus halia ni!! Yummy ( 3 kali )….Nak resepinya kat bawah ya!!…

    Resepi IKAN KUKUS HALIA

    1 ekor Ikan Siakap – di bersih
    2 inci Halia – di hiris halus
    3 biji Bawang merah – di hiris halus
    2 ulas Bawang putih – di hiris halus
    5-10 biji Cili Padi –  dipotong atau di titik
    daun ketumbar (dihiris)
    daun bawang
    1/2 biji Lobak merah – di hiris memanjang
    2-5 Cendawan shitake – di hiris halus
    1 biji Air limau nipis
    2 sudu besar Sos Tiram
    1 sudu besar Kicap Cair
    1 sudu kecil Gula
    4 sudu makan Air

    Cara penyediaaannya

    1. Bersihkan ikan dan letak ikan di atas pingan bujur.
    2. Masukan semua bahan lain mangkuk dan gaul hingga rata.
    3. Tuang di atas permukaan ikan dan kukus selama 20-25 minit.
    4. Siap untuk di hidang hias dengan daun bawang dan cili merah.

    Related Posts with Thumbnails