Tag Archives: Masakan berkicap

Ayam Kicap Serai

Ayam masak kicap serai ni actually lauk semalam!! Saya masak ayam kicap ni pun sebab dah blur tak tau ayam saya ni nak masak apa!. Anak tekak  saya ni dah start nak cerewet…. tengok semua masakan pun rasa cam tak berselera!!! At last saya decided utk masak ayam kicap jer…. Ayam kicap ni saya masak simple2 jer tapi saya letak serai banyak2 supaya wangi dan lebih sedap rasanya….. apa2 pun layan resepi simple ni……..

Resepi Ayam masak kicap serai

  • 1/2 ekor ayam ( dibersihkan, dipotong )
  • 2-3 batang serai ( hiris dan tumbuk )
  • 1 labu bawang besar ( di hiris/ ditumbuk )
  • 3 ulas bawang putih ( ditumbuk )
  • 3/4 inci halia ( ditumbuk )
  • 10 bi ji cili padi ( di masukkan sebiji2 )
  • 1 sudu kecil lada  putih ( ditumbuk )
  • 4-6 sudu besar kicap manis
  • 1 sudu besar sos tiram
  • sedikit serbuk kunyit & garam untuk menggoreng ayam
  • minyak secukupnya

Cara penyediaan

1. Ayam di goreng hingga masak kemudian angkat dan ketepikan.
2. Tumis bahan hiris/ tumbuk hingga wangi kemudian masukkan kicap, sos tiram dan sedikit air.
3. Bila telah mendidih masukkan ayam dan cili padi. Masak seketika, sesuaikan rasa dan bolehlah dihidangkan.

Enjoy!!

Ayam Kicap Bersama Nenas

Hari ni tak ada projek besar….. masak pun biasa-biasa aje! Lagi pun rasa tak berapa sihat kerana stress disebabkan bersengkang mata menyettap blog baru ni!!! Rasa nak demam pun ada….Mula-mula plan nak masak grilled chicken rice tapi tak jadi kerana tak terlarat. Ayam masak kicap dengan nenas ni masakan yang sempoi dan senang….  Dalam tidak sihat pun saya dapat siapkan masakan ni dalam jangka masa pendek….. lepas siap terus mengadap laptop balik menyiapkan apa yang tak siap!!! Anyway terimakasih pengunjung yang sudi singgah di blog saya yang tak seberapa ni. Sokongan anda amat saya hargai…..

Resepi Ayam Kicap dengan Nenas

1/2 ekor ayam
sepotong nenas ( potong kecil )
1 labu bawang besar ( saiz sederhana ) -dihiris
3/4 inci halia ( hiris )
2 ulas bawang putih (hiris)
10 biji cili api ( dihiris atau sebiji2)
1 btg serai di ketuk ( optional)
1 biji tomato ( saiz kecil)
daun ketumbar
2-3 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos tiram
1 sudu makan sos cili
1 sudu kecil sos ikan ( sos nampla )
serbuk kunyit
sedikit garam

Cara penyediaan

1. Ayam dipotong dan di bersihkan. Toskan airnya.
2. Gaulkan ayam tadi dengan serbuk kunyit dan garam. Kemudian goreng hingga keemasan. Ketepikan.
3. Tumis bawang besar, bawang putih, halia, serai, dan cili padi hingga wangi.
4. masukkan semua sos tadi, sedikit air dan nenas.
5. Bila mendidih masukan ayam tadi dan last sekali masukkan tomato dan daun ketumbar yang telah di potong.
6. Bolehlah dihidangkan.


Ayam Masak Kicap


Lama betul tak masak ayam masak kicap. Entah mengapa hari ini teringin pula rasa hati ini nak memasaknya. Actually ayam bukanlah kegemaran saya. Tapi anak-anak masih tetap sukakannya. Apalagi dimasak kicap. Rasanya sedap, tidak pedas dan manis-manis sikit menjadi pilihan anak saya.

Tetapi ayam kicap yang saya buat ni versi ringkas dan mudah sahaja kerana saya tidak mempunyai masa yang banyak untuk ke dapur. Versi Ayam masak kicap yang kompleks,  saya akan di masak pada hari raya sahaja kerana hari raya adalah hari yang special. So Ayam yang di masak pada hari raya mempunyai ramuan yang lebih sikit……..

Apa-apapun enjoy resepi ayam masak kicap ni. Simple dan sedap!…….

Resepi Ayam masak kicap

1 ekor ayam ( di potong 12 dan di bersihkan)
1 -2 labu bawang besar ( ikut saiz) – di hiris
1 inci halia  (di tumbuk/ dihiris)
4 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 batang serai ( di titik)
10 biji cili padi ( di masukan pada masakan sebiji-sebiji)
1/2 sudu kecil serbuk lada putih
1 pokok daun ketumbar( di potong)
2 sudu besar sos tiram
4 sudu besar kicap manis ( saya guna kicap jalen atau kipas udang – boleh tambah jika suka)
Sedikit serbuk kunyit dan garam ( untuk goreng ayam)

Cara Penyediaannya

1. Ayam di gaul dengan serbuk kunyit kemudian di goreng hingga tiga suku masak. Kemudian angkat dan ketepikan.
2. Tumis bahan tumbuk dan di hiris ( bawang besar, bawang putih, halia dan serai. Kacau hingga layu.
3. Masukkan serbuk lada putih, kicap, cili padi dan sos tiram. Boleh tambah sedikit air jika kuah terlalu pekat. bila mendidih masukkan ayam yang telah di goreng tadi. Masak seketika hingga kuah pekat.
4. Sesuaikan rasa. Sebelum di angkat masukkan daun ketumbar barulah di angkat dan dihidangkan.

Related Posts with Thumbnails