Tag Archives: mee kari sedap

Mee Kari Kerang ( Kuah Ikan )

Asslamualaikum….

Sejak seminggu dua ni saya ketagih nak makan mee kari… dah selalu makan mee kari kt luar… tak puas mkn kt luar, masak lagi,,,,

But kali ni saya masak mee kari lain sikit dari resepi yg sy guna selalu tu…. resepi yg ni saya letak isi ikan kembung kisar n isi udang kisar… kuah ala ala laksa johor gitu… memang sedaplah munurut citarasa saya… sbb kuah lebih pekat dan manis,,,

Tak perlu nak celoteh byk…  resepinya di bawah…

Resepi Mee Kari Kerang ( Kuah  Ikan )

Bahan
1 kg mee kuning (celur dan toskan)
Taugeh
Bawang goreng

Bahan Hiris atau dipotong
Tauhu (di goreng)
Daun bawang & daun sup
Cili merah
Telur Rebus
Limau kasturi/limau nipis

Bahan Kuah:
2 kg Kerang rebus n buang kulit
1 paket fish ball
1 paket tauhu sarang/span ( tauhu yg serap kuah tu… x tahu nama sebenar dia apa )
1 paket fish cake (potong nipis)
1 sudu besar cili kisar
3 sudu besar rempah kari dibancuh dgn sedikit air
3 – 4 ekor ikan kembung rebus… ambil isi … n di kisar dgn sedikit air
1/2  cawan isi udang hidup/kering – dikisar
5 cawan santan..(1 biji kelapa )- boleh tambah air ikut kesuaian kuah
4 biji buat tomato kisar
1 kiub lembu/ayam knorr
minyak
garam

Bahan kisar (bahan A)
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
5 ulas bawang kecil
3 ulas bawang putih
2 biji bawang besar

Cara Penyediaan Kuah

1. Tumiskan bahan2 A yang telah dikisar sehingga wangi. Masukkan rempah dan cili kisar….masak seketika sehingga naik minyak.
2. Masukkan ikan yg telah kisar, udang yg telah dkisar , fish cake dan fish ball serta santan….Jika perlu boleh tambah kan sedikit air lagi utk lebih kuah….kacau selau dan masaklah hingga mendidih.
3, Bila dah mendidih masukkan kiub lembu/ayam kerang dan tauhu sarang/span
4. Kacau selalu dan dan sesuaikan rasa garam gulanya.
5. Hidangkan bersama mee yang telah dicelur dan bahan yang dihiris tadi.

Mee Kari

Salam….

Lama betul saya tak update blog kan… Sejak Sara nak membesar dan sangat2 aktif ni hidup saya dah mula agak bizi, bizi dan bizi….. Saya sentiasa memasak… tapi serius, tak dapat nak mengadap lappy utk mengupdate blog…. Banyak betul entri2 tertunda yang belum dapat saya letak kat blog…

InsyaAllah kalau ada masa nanti saya akan letakkan juga masakan2 dan ekperimen terbaru saya kat dapur… kui kui!!!

Mee kari ni saya masak utk birthday saya hari tu…. Tiba2 anak tekak saya terasa2 nak masak mee kari kerang…. Kali ni saya masak mee kari tak banyak bubuh kerang sebab kat kedai tempat saya beli barang basah tu dah kehabisan pula…. cari2 kat tempat lain dapatlah tak sampai 1 kilo kerang… ambil jugaklah janji ada….

Anyway saya suka sangat masak mee kari bubuh banyak tauhu yang macam span tu… nama tauhu tu saya tak pasti apa…. tapi  tauhu tu akan serap kuah kari…. bila masuk mulut je… fuhhhhh heavennnnn!!! saya sukaaa!!!!

Resepi mee kari saya guna resepi yang biasa saya guna… saya tetap stay guna resepi yang sama kerana saya suka sangat rasanya… cuma saya ubah suai sikit2 ikut bahan2 yang ada kat dapur saya…

Resepi Mee Kari Kerang

Bahan
1 kg mee kuning (celur dan toskan)
Taugeh
Bawang goreng
Isi ayam ( disiat2 ) –

Bahan Hiris atau dipotong
Tauhu (di goreng)
Daun bawang & daun sup
Cili merah
Telur Rebus
Limau kasturi/limau nipis

Bahan Kuah:
1 kg Kerang  atau lebih ( lebih banyak kerang lebih sedap )
1 paket chicken ball
1 paket fish cake (potong nipis)
2 sudu besar cili kisar – ( saya ganti ngan 2 sudu makan serbuk cili kmd di campur dgn serbuk kari )
3 sudu besar rempah kari dibancuh dgn sedikit air
1/2 -1 cawan udang hidup kisar
2 cawan stok Udang ( kepala dan kulit udang di tumbuk dan ambil airnya )
5 cawan santan..(1 biji kelapa)
2  keping asam gelugur ( ikut saiz )
minyak
garam

Bahan kisar
2 batang serai
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
5 ulas bawang kecil
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1/2 cawan udang kering ( di rendam )

Cara Penyediaan Kuah

1. Tumiskan bahan yang dikisar sehingga wangi dan garing. Masukkan rempah..biarkan naik minyak.
2. Masukkan kerang.. fish cake, udang kisar dan fish ball, stok udang dan santan..renehkan sehingga naik minyak.
3. Kacau selalu dan dan sesuaikan rasa.
4. Hidangkan bersama mee yang telah dicelur dan bahan yang dihiris tadi.

p/s… oh ya saya tambah tauhu yang macam span tu lebih sikit … anggaran satu paket..

Layan picture my baby sara ( 6 bulan ,7 hari ) yang suka sangat buat gaya terbang ala2 superman….

Mee Kari Kerang

Mee kari kerang ni juadah berbuka puasa semalam… sebenarnya dah lama plan nak buat, tapi baru hari ni terlaksana… Mee kari kerang ni ‘feveret’ my hubby ngan anak2…. Kalau time raya, mee ni lah selalu saya masak buat rumah terbuka untuk jamu kawan-kawan…. Resepi ni memang dah lama ada dalam simpanan saya. Saya pun dah tak ingat dari mana saya dapat resepi ni…. sejak dulu-dulu saya memang guna resepi ni untuk buat mee kari, walaupun kadang-kadang diubahsuai ikut bahan2 yang ada kat dapur!!!….. Oklah bulan pose ni tak perlu nak membebel lebih2… kita terus pada resepinya…….

Resepi Mee Kari Kerang

Bahan
1 kg mee kuning (celur dan toskan)
Taugeh
Bawang goreng
Isi ayam ( disiat2 ) – kali ni tak letak

Bahan Hiris atau dipotong
Tauhu (di goreng)
Daun bawang & daun sup
Cili merah
Telur Rebus
Limau kasturi/limau nipis

Bahan Kuah:
1 kg Kerang  atau lebih ( lebih banyak kerang lebih sedap )
1 paket chicken ball
1 paket fish cake (potong nipis)
2 sudu besar cili kisar – ( saya ganti ngan 2 sudu makan serbuk cili kmd di campur dgn serbuk kari )
3 sudu besar rempah kari dibancuh dgn sedikit air
1/2 -1 cawan udang hidup kisar
2 cawan stok Udang ( kepala dan kulit udang di tumbuk dan ambil airnya )
5 cawan santan..(1 biji kelapa)
2  keping asam gelugur ( ikut saiz )
minyak
garam

Bahan kisar
2 batang serai
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
5 ulas bawang kecil
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1/2 cawan udang kering ( di rendam )

Cara Penyediaan Kuah

1. Tumiskan bahan yang dikisar sehingga wangi dan garing. Masukkan rempah..biarkan naik minyak.
2. Masukkan kerang.. fish cake, udang kisar dan fish ball, stok udang dan santan..renehkan sehingga naik minyak.
3. Kacau selalu dan dan sesuaikan rasa.
4. Hidangkan bersama mee yang telah dicelur dan bahan yang dihiris tadi.

Related Posts with Thumbnails