Tag Archives: menggoreng ayam

Ayam Goreng Ala Mamak

Salam buat semua pengunjung yang dikasihi….. Terimakasih kerana masih lagi mengikuti perkembangan blog Potret Kasih ni… Hari ni saya ingin mencuba pula menggoreng ayam ala ala mamak style….. Siapa yang selalu makan kat kedai mamak, mesti tau biasa tengok ayam ni!!…. Sesekali menggoreng ayam dengan cara begini  memang best!!…. ayam rasa berempah dan pedas-pedas sikit!!!family saya suka sangat ayam goreng ala mamak ni!! Sesiapa nak cuba ayam goreng ni, sila dapatkan resepinya dibawah…Selamat mencuba!!!…..

Resepi Ayam Goreng Ala-Mamak ( sumber :  Majalah Rasa )

1 ekor ayam  ( di potong 4 @ 6 )
5 sudu makan pes bawang putih
5 sudu makan pes halia
5 sudu makan serbuk cili
2 sudu teh serbuk ketumbar
2 sudu teh serbuk jintan manis
1 biji telur
Tepung beras secukupnya
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
Daun kari ( di goreng sekejap dan di tabur pada ayam)

Cara penyediaan

1. Gaul ayam bersama pes bawang putih, pes halia, serbuk ketumbar, serbuk ketumbar dan garam hingga sebati.
2. Perap selama 30 minit.
3. Kemudian salutkan ayam dengan telur dan tepung beras.
4. Panaskan minyak dan gorengkan ayam dalam deep frier pada suhu 160 darjah celcius selama 15 minit atau hingga masak.
5. Angkat dan toskan!! Taburkan dengan daun kari goreng  dan sedia untuk dihidangkan.


Ayam Goreng Rangup

Walaupun sedang berpuasa tapi saya tak cadang nak duduk dapur lama-lama!!. Hari ni ingat nak mengemas rumah yang dah macam tak serupa rumah!!! tongkang pecah pun ok lagi!!! Pagi-pagi dah mengemas dan mengelap dapur, memvakum ruang tamu, mencuci kain baju dan membelai pokok-pokok kat laman rumah!!! Lepas buat semua kerja kepenatan pulak!!! tu yang timbulnya ayam goreng rangup!!!. Anak nak pergi sekolah pun masih belum siap masak!!! Ayam masih lagi dalam kuali…. Anak tengah nak makan pun  sempat lagi curi curi tangkap gambar ayam ni untuk letak kat blog!!!! Hari ni adalah hari yang agak kelam-kabut!!! Tapi okaylah jugak….. Rumah dah bersih!!!!!

Resepi Ayam Goreng Rangup

1/2 ekor ayam
1/2 inci halia
3 ulas bawang putih
1 biji telur
bread crumb atau serbuk roti
sedikit garam
sedikit lada sulah
sedikit serbuk perasa atau serbuk perasa ayam
minyak untuk menggoreng

Cara penyediaan

1. Ayam dipotong-potong dan di bersihkan dengan tepung gandum. Bilas dan toskan!
2. Tumbuk halia dan bawang putih.
3. Satukan ayam dengan bawang putih dan halia yang telah ditumbuk, lada sulah, garam dan perasa.
4. Perap seketika di dalam peti sejuk.
5. Bila masa untuk mengoreng pukul telur. Ambil ayam tadi celupkan ayam tadi ke dalam telur kemudian gaul atau lumurkan dengan serbuk roti.
6. Goreng hingga keemasan.

Resepi yang simple tapi sedap…….


Related Posts with Thumbnails