Tag Archives: resepi cucur udang sedap

Cucur Udang Resepi Bonda

Salam…

Masa balik kampung hari tu saya sempat mengintai mak saya buat cucur udang… saya pun tak pernah buat cucur udang style ni… selalu saya buat yg biasa2 je… tapi yang ni cucur udang special dan biasanya cucur udang style ni utk jualan atau meniaga sahaja…. bukan senang nak dapat resepinya tau. Resepi ni pun mak saya dapat dari restoran tempat dia kerja dulu…….

Dulu mak saya pernah bekerja di sebuah restoran dan banyak jugaklah resepi2 kuih muih yang dipelajari termasuk kuih cucur udang… Saya tanya mak saya boleh tak resepi ni saya share kat blog saya…. mak saya kata boleh dan mengangguk… Sayang kat mak!!!… mak saya memang tak kedekut ilmu tau!!! Kalau tanya dia resepi apa2 ringan je mulut dia bercerita…. di sini saya kongsikan resepi tu…

Gaulkan tepung gandum ( 1 1/2 kg ), yis mauripan ( 2 paket kecil ), garam, bawang merah/besar yang telah di blend ( anggaran 1 senduk penuh), sedikit pewarna @ serbuk kunyit bersama ┬ásedikit demi sedikit air sehingga texture nya seperti dalam gambar… gaul rata sehingga tepung dan yis tadi naik.

Ini resepi basicnya… kalau anda suka boleh taruh taugeh, karot atau kucai utk lebih berkhasiat… tapi mak saya tak taruh sayur masa cucur udang ni dibuat… Lagi satu resepi ni quantitinya agak banyak… so silalah anggarkan sendiri kalau nak buat dalam jumlahyang sedikit….

Setelah naik panaskan minyak… ambil sedikit adunan tepung kedalam senduk, ratakan, letakkan udang diatasnya… kemudian masukkan dalam minyak panas… bila cucur telah sedikit garing keluarkan ia perlahan2 dengan menggunakan sudip…. bila cucur telah masak bolehlah diangkat dan di ┬áhidangkan bersama kuah lada….

Sambil duduk bersembang, sambil ngap cucur udang ni… Memang sedap bila makan panas2….

Related Posts with Thumbnails