Tag Archives: resepi daging salai

Daging Salai Lemak pucuk Paku

Hari ni memang dah plan nak masak daging salai masak lemak pucuk paku!!!. Dah lama teringin nak masak lauk ni tapi baru ni berkempatan mencuba!! Maklumlah zaman bekerja dulu tak banyak masa kat rumah…. kalau nak makan kami beli je atau makan kat kedai!! Sekarang ni bila dah tak bekerja, ni lah peluangnya nak lepas dendam….. Saya teringin benar nak mencuba-cuba resepi yang tak pernah saya cuba!!!

Sebenarnya masak lemak daging salai tak lah susah mana…. macam masak cili padi biasa je… Cuma aroma daging salai tu yang buat ia special sikit!!! Kalau dapat panggang daging tu kat arang… aroma daging tu lagi menerbitkan keharuman masakan. Kalau ada belimbing buluh atau mangga muda lagi best……. dapur saya tak de bahan tu… jadi saya campur pucuk paku dan asam gelugur je!!! Saya pernah makan masakan ni di rumah kawan masa dia buat rumah terbuka dulu-dulu. Bila teringat balik masakannya yang sedap dan power tu….. teringin pulak saya nak mencuba!! Kalau masak daging salai ni jangan lupa sediakan juga sambal belacan, ulam-ulaman dan ikan sepat masin!!! Sedap oooo!!! My husband makan pun bertambah-tambah!! Saya tak berani masak macam ni selalu… takut bertambah boroi perutnya!!! Boroi yang sedia ada tu pun tak susut-susut…. ni, nak tambah lagi…. jangan cari fasal………….

Resepi Daging Salai Pucuk Paku

300 g daging
2 ikat pucuk paku
2 cawan santan pekat
1 liter santan cair ( anggaran 1 jag kecil )
6 ulas bawang merah ( ditumbuk )
1/2 inci lengkuas ( dihiris )
1 inci kunyit hidup ( di tumbuk halus )
10 biji cili padi ( boleh di tambah jika suka lebih pedas )
1 btg serai ( diketuk )
2 keping asam gelugur
sedikit garam
sedikit serbuk kunyit
sedikit perasa/ kiub daging/ kiub ayam ( optional )

Cara penyediaan

1.  Daging di bersihkan kemudian dilumur dengan sedikit serbuk kunyit dan garam. Bakar dalam oven hingga masak.
2. Jika daging liat boleh di rebus dahulu kemudian baru dibakar sebentar barulah di hiris nipis-nipis.
3.  Masak santan cair bersama bawang merah, serai, cili api, lengkuas, kunyit dan asam gelugur. Masak hingga mendidih kemudian masukkan daging salai dan santan pekat.
4. Kacau kuah santan selalu hingga mendidih supaya santan tidak pecah atau berketul-ketul.
5. Sesuaikan rasa yang anda ingini last sekali baru masukkan pucuk paku.
6. Kacau seketika barulah di angkat dan di hidangkan.

**  Layan!!!


Related Posts with Thumbnails