Tag Archives: Resipi ayam panggang

Ayam Panggang Halia

.

Salam….
Ayam Panggang/Bakar Halia lauk tengahari tadi….. resepi dari kak liza dan saya copy dari dapur mas…. simple dan mudah sangat memasaknya….. Bahan2nya pula hanya guna bahan2 asas yang sentiasa ada kat dapur kita!!

.

Fresh from oven!! Rugi tak cuba….  menurut citarasa saya rasa dia sgt sedap!!! mesti ada masakan ulangan ni!!!

.

Snap terus dari pinggan my son!!!

.

Jom jeling resepi………..

Ayam Bakar Halia
Resepi : Chef Hanieliza @ Majalah SAJI (Feb. 2012)
Sumber : Dapur mas /Tun Telani
Dirujuk dan Olahan Cara : Kak Ummi - Home Sweet Home

Bahan Utama :
1 ekor ayam (saiz sederhana)
1 sudu besar kicap cair
1 sudu kecil gula
1 sudu besar minyak masak
garam secukup rasa

Bahan Kisar :
4 inci halia
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah (*akak letak 5 ulas)
1 sudu besar lada hitam (*akak letak 2 sudu kecil yg dikisar)
1 sudu kecil serbuk kunyit (*akak guna 2 cm kunyit hidup)
3 tangkai cili merah

Kak wana tambah
3 biji kentang kopek, di potong 4 dan rebus 3/4 masak
1 biji karot ( potong2 )

* gaulkan kentang yg telah direbus 3/4 masak serta karot bersama sedikit rempah perapan tadi… perap sebentar sementara menunggu dibakar!!!

Cara Memasak :
Ayam dipotong 4 dan dibersihkan. Toskan. (*akak guna  1/2 ayam shj).
Gaulkan kesemua bahan kisar dan bahan utama, perapkan ayam selama beberapa jam (*akak perap 3 jam).
Kemudian susun ayam dalam loyang pembakar yang telah disapu minyak masak. (*akak tumis sekejap lebihan bahan perap dan masukkan ayam, masak hingga kuah agak pekat, ni kes nak cepat eh…)
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 200 C selama 30 minit atau sehingga kelihatan garing. (*Akak guna api atas bawah selepas 15 minit pertama dan sambung bakar).
Hidangkan bersama salad dan timun. Memang sedaaappp ayam ni…selamat mencuba!!

Versi kak wana pula:
** Saya perap 3 jam….. terus je bakar dalam oven 30 minit….. keluarkan semula ayam tadi utk dibalikkan…. kemudian susun kentang dan karot yang telah diperap tadi dicelah2 ayam….kemudian siram2kan minyak dan jus ayam keseluruhan ayam,kentang dan karot…. kemudian bakar semula sehingga masak!!!

selamat mencuba dan menjamu selera!!!!

Rosemary Grilled Chicken ( Ayam Panggang Rosemary )

Semasa saya menyelak-nyelak buku resepi koleksi lama saya…..  terjumpa pula resepi ni…. nampak mudah dan tak cerewet membuatnya, saya pun terasa ingin mencuba!! memang best resepi ni…. Saya dan anak-anak saya sangat sukakan rasa ayam ni!! Rempah perapnya marveless…… wangi dan enak sekali!!! Saya rasa inilah rempah perap yang terbaik dan tersedap yang saya pernah cuba!!!! Rasa rempah rosemarynya tidak terlalu kuat, sangat seimbang dengan rasa lada hitam dan jintannya!!!. Kalau nak lebih sedap peraplah semalaman dalam peti sejuk!. Esoknya  bolehlah di bakar. Kalau nak ayam kelihatan lebih gelap bubuhlah brown sugar atau gula perang. Saya tak bubuh kerana kehabisan brown sugar dalam dapur saya. Saya gantikan dengan gula biasa sahaja. Namun begitu rasanya tetap best!!!!!!!

Resepi  Ayam Panggang Rosemary

1 ekor ayam
5-6 ulas bawang putih
1 sudu besar daun rosemary kering
1 inci halia
1 sudu besar lada hitam
1 sudu makan jintan kasar
2-3 sudu besar gula perang
2 sudu kecil garam
sedikit perasa
2 sudu besar jus limau
3 sudu besar olive oil ( minyak zaitun)
5 biji kentang
2 biji tomato
6 biji baby carot
sedikit mentega

Cara penyediaan

1. Ayam di potong 4 atau dibiar tidak di potong kemudian dibersihkan. Ketepikan dulu. Tumbuk halia hingga lumat kemudian perah jus halia pada ayam. Gaul rata.

2. Panaskan minyak zaitun. Goreng bawang putih hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan dulu.

3. Tumbuk daun rosemary kering hingga lumat kemudian masukkan lada hitam, jintan kasar, tumbuk kasar.

4. Masukkan bawang putih yang telah di goreng tadi kedalam lesung dan tumbuk bersama rempah.

5. Masukkan lebihan minyak zaitun ( masa menggoreng bawang putih ) tadi, gula perang, garam, serbuk  perasa, dan jus limau ke dalam rempah yang telah di tumbuk tadi. Gaul rata. Sesuaikan rasa rempah ikut citarasa anda.

6. Gaulkan rempah tumbuk bersama ayam. Masukkan ayam dalam bag berzip perap dalam petisejuk beberapa jam.

7. Kentang di kopek dan di rebus 3/4 masak . Ketepikan. Lebihan rempah ayam tadi boleh di lumur pada kentang.

8. Susun ayam, kentang, buah tomato, baby karot di dalam tray pembakar. Sapukan sedikit butter pada ayam dan sayur-sayuran dan bakar dalam ketuhar 180- 200 darjah celcius selama 1 jam.


Related Posts with Thumbnails